Thaise cannabis en hennepwet komt niet tot stemming: ‘Niet streng genoeg’

De bewoording in het Thaise wetsvoorstel was te vaag om recreatief gebruik van cannabis tegen te gaan volgens tegenstanders.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Thaise wetgevers dwongen vorige week de intrekking van een wetsvoorstel af om een breder gebruik van cannabis te reguleren, omdat de voorgestelde wetgeving onvoldoende bepalingen bevatte om misbruik voor recreationele doeleinden te voorkomen. Wetgevers in het Huis van Afgevaardigden stemden met 198 tegen 136 om het wetsvoorstel in te trekken en het terug te sturen naar de redactiecommissie voor verdere herziening laat op woensdag. De cannabis- en hennepwet, die in juni door de eerste lezing werd aangenomen en bedoeld was om de overheid meer controle over de industrie te geven, kan nu in november opnieuw worden ingevoerd.

Bewoording wetsvoorstel was te vaag om recreatief gebruik tegen te gaan

Het onverwachte verzet tegen het wetsvoorstel kwam van de grootste oppositiepartij Pheu Thai en de Democratische partij, een lid van de regerende coalitie. Ze volgden een publieke verontwaardiging over de explosie van winkels en cafés die cannabisproducten verkopen in Bangkok en andere steden binnen drie maanden nadat het land de eerste in Azië was die cannabis decriminaliseerde.

Sommige parlementsleden uitten hun diepe bezorgdheid over het feit dat cannabis van de lijst met verdovende middelen is geschrapt. Ze zeiden dat er sinds de aankondiging berichten waren dat mensen die cannabis gebruikten geestesziek en gewelddadig werden.

Ze hoopten dat het ministerie van Volksgezondheid met effectieve maatregelen zou komen om ervoor te zorgen dat cannabis echt voor medische doeleinden wordt gebruikt.

“Het wetsvoorstel heeft geen controle over cannabis, maar promoot het zelfs, waardoor er ruimte is voor gebruik om af te wijken van medisch tot extreem recreatief”, zei Sutin Klangsang, een wetgever van Pheu Thai, de grootste partij in het lagerhuis. “We zijn bang dat kinderen en mensen het gaan roken en verslaafd raken.”

Minister van Volksgezondheid: opnieuw criminaliseren cannabis is geen optie

Maar de minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul houdt vol dat er geen sprake is van het opnieuw criminaliseren cannabis. Anutin is de leider van de Bhumjaithai-partij die oorspronkelijk had aangedrongen op de legalisering van cannabis in Thailand, maar later daar op terugkwam nadat er negatieve verhalen opdoken over mensen die schade hadden opgelopen door cannabis, en zei dat de partij het alleen maar bedoeld had om het beschikbaar te stellen voor medische doeleinden.

Anutin beloofde de leiders van de Democratische Partij te ontmoeten om een compromis te vinden over hun tegengestelde opvattingen, en zei dat het geen persoonlijke rivaliteit was, maar een meningsverschil over politieke standpunten. De Democraten en andere politieke partijen steunen het herclassificeren van cannabis als verdovend middel, maar Anutin zegt dat dit niet zal gebeuren.

“We hebben al volksgezondheidsvoorschriften voor cannabis die nog steeds van kracht zijn, zoals voorschriften die roken in het openbaar verbieden onder hinderlijke rookverordeningen. We hebben al een bezwaar voorbereid tegen het beëindigen van de huidige decriminaliseringsperiode of het opnieuw classificeren van cannabis als verdovend middel toen het wetsontwerp in het parlement werd ingediend. Dit is een van de redenen waarom het ministerie van Volksgezondheid de aankondiging van de ontwerpwet over het gebruik van cannabis moet bespoedigen.”

Anutin ontmoedigde toeristen vorige maand op een persconferentie om het land alleen te bezoeken om wiet te roken voor recreatieve doeleinden, slechts twee maanden nadat nieuwe wetten waren aangenomen die cannabis grotendeels hebben gedecriminaliseerd. Hij zei er toen echter ook bij dat recreatief gebruik kan worden onderzocht zodra er een beter begrip van de drug is.