Tilburgse coffeeshop Caza vecht sluiting na handgranaat aan bij rechter

Er loopt al een bezwaar bij de gemeente tegen de sluiting, maar met de rechtszaak hoopt de ondernemer een uitspraak over de duur van de sluiting te krijgen van de rechter.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Afgelopen vrijdag stond advocaat Ilonka Kamans namens coffeeshop Caza voor de rechtbank in Breda om de sluiting van drie maanden aan te vechten nadat eind oktober een handgranaat voor de coffeeshop werd gelegd.

Update, 8 maart: Coffeeshop Caza in Tilburg drie maanden dicht na explosie

Eerder dit jaar op 13 maart werd er namelijk ook al op de coffeeshop geschoten, waardoor de burgemeester bij de sluiting sprak over een optelsom.

De advocate pleitte echter afgelopen vrijdag voor het ‘Rotterdamse model’, “zodat chantage niet wordt beloond.”

“Het gaat ook om de naam en reputatie”

Met de sluiting van drie maanden is ook de toekomst van de coffeeshop in gevaar. Er zijn nu alleen maar kosten en klanten komen misschien niet meer terug stelde de advocate: “Het gaat ook om de naam en reputatie.”

Er loopt al een bezwaar bij de gemeente tegen de sluiting, maar met de rechtszaak hoopt de ondernemer een uitspraak over de duur van de sluiting te krijgen van de rechter. Volgens de ondernemer is die buiten proporties en laat ook de burgemeester weten dat hem niets te verwijten valt.

De jurist van de gemeente liet volgens het Brabants Dagblad weten: “Het is gelukkig de eerste keer dat zoiets in Tilburg gebeurt.” Hij vervolgde: “Een heftig incident met grote impact. En er is al een keer geschoten, dat maakt het risico op herhaling groter. Er is volgens de burgemeester enige tijd nodig om de rust en openbare orde te herstellen en het geeft de politie tijd om onderzoek te doen.”

Als de situatie echter verandert, kan de sluiting worden opgeheven door de burgemeester.

Gepleit voor ‘Rotterdams model’

In de rechtbank pleitte de advocate voor navolging van het ‘Rotterdams model’, waarbij na de vondst van een handgranaat voor een coffeeshop de zaak voor twee weken wordt gesloten en de getroffen ondernemer op gesprek kan bij de burgemeester. Als de ondernemer niets te verwijten is, wordt samen met de burgemeester gekeken welke maatregelen nodig zijn. Daardoor wordt chantage niet beloond.

Ook in Amsterdam deden zich op een gegeven moment meerdere beschietingen plaats waarna aanvankelijk coffeeshops direct werden gesloten. Maar omdat het daardoor wel heel makkelijk werd om een coffeeshop te sluiten, besloot de burgemeester van der Laan destijds om niet meer direct over te gaan tot sluiting. Toen hielden de beschietingen ook op.

De coffeeshop heeft in ieder geval al veiligheidsmaatregelen getroffen en wil graag in gesprek met de gemeente en politie liet de advocate weten.

Uitspraak in de zaak volgt zo snel mogelijk laat het Brabants Dagblad weten.