Begin 2023 duidelijkheid mogelijke locaties tweede coffeeshop Helmond

De stad met 91.000 inwoners heeft namelijk nog steeds maar één coffeeshop, terwijl uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat er in de gemeente plaats is voor meer.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De burgemeester van Helmond Elly Blanksma (CDA) heeft vorige week tijdens een bijeenkomst over de stand van zaken van het coffeeshopbeleid en de vervolgstappen laten weten dat begin 2023 de mogelijke locaties worden aangewezen waar de tweede coffeeshop zich zal kunnen vestigen.

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

De stad met 91.000 inwoners heeft namelijk nog steeds maar één coffeeshop, terwijl uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat er in de gemeente plaats is voor meer. Veel gemeenten hanteren beleid wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn. Maar welke berekening je ook maakt, het is duidelijk dat een coffeeshop erg schraal is voor het aantal inwoners.

Volgens het onderzoek zouden zelfs vijf coffeeshops mogelijk zijn in Helmond, maar volgens de onderzoekers en de gemeente zelf willen ze hooguit gaan voor maximaal twee  of drie coffeeshops.

‘Zo’n breed mogelijke steun’ vereist in de gemeenteraad voor tweede coffeeshop

De burgemeester liet weten tijdens de bijeenkomst dat het ‘gedoogbeleid failliet is’ en dat de vergunning voor de nieuwe coffeeshop alleen zal worden verstrekt bij honderd procent draagvlak van de gemeenteraad. Echter zijn er altijd partijen principieel tegen merkte een raadslid op, dus sprak ze daarna over ‘zo’n breed mogelijke steun’.

Over de mogelijke locatie liet ze weten: “Tijdens de vorige raadsperiode hebben alle fracties hun voorkeuren voor een locatie mogen doorgeven. Nou, de hele kaart van Helmond kleurde rood. Ik had geen enkele ruimte en moest naar de maan uitwijken.” Daarom is er een nieuwe kaart gemaakt “Dan gaan we weer met elkaar in gesprek.”

Verder bericht het Eindhovens Dagblad dat er nog steeds een ruime meerderheid is voor een tweede coffeeshop. Echter zijn sommige raadsleden wel klaar met praten en willen dat er nu een beslissing wordt gemaakt.

Coffeeshopbeleid Helmond al langer ter discussie

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat overigens al langer ter discussie. In 2010 werd een tweede coffeeshop geopend, maar na een aanslag met een granaat en bedreigingen aan de burgemeester, is die coffeeshop overgegaan tot sluiting.

Eerder vroeg ook Stef Stevens, fractievoorzitter van D66 Helmond, zich af of Helmond niet de elfde stad in het wietexperiment kan worden. Helmond is echter ook een van de zeven controlegemeenten.