Helmond verdient meer coffeeshops, maar zullen er niet komen op korte termijn

Het wietexperiment houdt namelijk de uitbreiding van coffeeshops in Helmond tegen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Helmond, gelegen naast Eindhoven in Noord-Brabant, heeft volgens onderzoek voldoende cannabis consumenten om maar liefst vier extra coffeeshops mogelijk te maken. Op dit moment is er maar een coffeeshop in Helmond. Toch is de kans erg klein dat dit op korte termijn zal worden uitgebreid.

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

Helmond is een stad met bijna 100.000 inwoners, terwijl veel gemeenten beleid hanteren wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn. Maar welke berekening je ook maakt, het is duidelijk dat een coffeeshop erg schraal is voor het aantal inwoners.

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat al langer ter discussie

Het Eindhovens Dagblad bericht dat volgens het onderzoek in Helmond de thuisteelt en handel tussen inwoners flink rond gaat: “De illegale verkoop van softdrugs vindt veelal heimelijk achter gesloten deuren plaats en vertrouwen tussen klant en dealers vormt de basis. Klanten kennen hun dealers vaak al jaren en zien vanwege het goede product dat zij geleverd krijgen, geen reden om gebruik te maken van het aanbod van de huidige coffeeshop.” De onderzoekers vervolgen: “Er zal tevens stevig en langdurig moeten worden ingezet op het doorbreken van vertrouwensrelaties tussen dealers en klanten, zodat deze softdrugsgebruikers ook daadwerkelijk in de nieuwe coffeeshops hun softdrugs gaan kopen.”

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat al langer ter discussie. In 2010 werd een tweede coffeeshop geopend, maar na een aanslag met een granaat en bedreigingen aan de burgemeester, is die coffeeshop overgegaan tot sluiting.

Geen nieuwe coffeeshops mogelijk in Helmond tijdens het zijn van een controlegemeente in het uitgestelde wietexperiment

Een ander probleem voor het uitbreiden van het coffeeshopbeleid van Helmond is dat het een controlegemeente is voor het wietexperiment. In een gedegen experiment, kunnen natuurlijk niet de omstandigheden van de controle (het placebo) veranderen. Mede daarom wil de huidige burgemeester het experiment eerst afwachten, wat natuurlijk makkelijk is gezegd en het haar nu wel goed uitkomt dat het nog wel even gaat duren voordat we legaal gekweekte wiet gaan krijgen. Vorige week werd bekend dat het Experiment Gesloten Coffeeshopketen voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Voordat er een zaadje de grond is, zijn we alweer jaren verder dus. En kan er in Helmond ook niets veranderen.