‘Verrassing’: wietexperiment voor onbepaalde tijd uitgesteld, telers nog niet zo ver

Het is namelijk niet zo dat je al direct de eerste oogst op de markt kunt brengen.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Gisteren werd door een brief van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch aan de gemeenteraad duidelijk dat het wietexperiment (experiment gesloten coffeeshopketen in officiële termen) vertraging voor onbepaalde tijd heeft opgelopen.

Wietexperiment voor ‘onbepaalde tijd’ uitgesteld

In de brief aan de gemeenteraad schrijft Marcouch op pagina 3:

Op 21 april 2021 namen wij deel aan het bestuurlijk overleg experiment gesloten coffeeshopketen. Dit is een regulier overleg van de ministers met de burgemeesters van de tien deelnemende gemeenten aan het experiment en een van de gremia waar wij hebben gepleit voor biologische verpakkingen van de diverse hennepproducten. De ministers vertelden ons toen nogmaals dat een start van het experiment, voorafgegaan door een overgangsfase, in september of oktober van dit jaar niet haalbaar is. Tegelijkertijd konden zij op dat moment ook niet met zekerheid zeggen wanneer dit wel het geval is. Daarvoor kent het proces naar dat moment toe nog te veel onzekerheden. De ministers hebben toegezegd om de burgemeesters te informeren als er meer duidelijk is over het moment waarop het experiment wel kan starten.

Niet een hele grote verassing

Gezien de eerste twee telers van de tien Cookies en Linsboer B.V. (The Plug) nog maar net zijn bevestigd, kon je je al bedenken met een simpele berekening dat aanleveren in september of oktober onmogelijk zou zijn.

Het is namelijk niet zo dat je al direct de eerste oogst op de markt kunt brengen

Het is namelijk niet zo dat je al direct de eerste oogst op de markt kunt brengen. Er moet eerst een selectie worden gedaan van de moeders, daar moeten stekken van worden gemaakt en dan moeten de planten worden gekweekt, afgebloeid, gedroogd en gecured worden. Een echte haze plant moet bijvoorbeeld rond de 14 weken bloeien, als het al niet meer is. Dat kan per soortje wel verschillen. Zo is een wat meer indica achtige plant eerder klaar, na 8-10 weken bloeien bijvoorbeeld. Terwijl een autoflower plant klaar kan zijn in zijn volledigheid na deze 8-10 weken. Alleen zijn autoflowers niet echt wat de consument wilt gaan roken.

Wat realistischer is dat het nog 1,5 tot 2 jaar gaat duren, nadat een teler echt aan de gang mag, voordat de wiet en hasj ter verkoop kan worden aangeboden aan de deelnemende coffeeshops. Daar gaat ook nog een jaar of twee aan bouwen en verbouwen vooraf en de omgevingsvergunningsaanvraag.