Toekomst cannabisproductie: Cannabimimetic of de overtreffende trap?

Deel twee in een serie door Jef Martens over de toekomst van cannabis, de effecten van aankomende productieprocessen en de toekomstmarkt voor cannabis, of diens cannabinoïden.

0
Bioharvest Sciences onthult nieuwe baanbrekende cannabis trichomen structuur Amalgamated Trichomes Coral Structure (ATCS)
Amalgamated Trichomes Coral Structure (ATCS) via Bioharvest Sciences Inc. / PR Newswire
- Advertentie -
Dutch Passion

Deel twee van deze korte serie over de toekomst van cannabis behandelt de effecten van aankomende productieprocessen en de toekomstmarkt voor cannabis, of diens cannabinoïden.

De basis komt voort uit drie artikelen van Jim Plamondon, (Isolates, Extracts, Flower) aangevuld met eigen inbreng en bronnen. Lees ter voorbereiding ook het eerste deel uit deze serie over het mogelijke gevaar van substitutie van cannabistoppen door fermentatie.

Fermentatie techniek zorgt voor disruptie

In deel een stonden we stil bij de ontwikkelingen rondom Precision Fermented Cannabinoids, door de stukken van Jim Plamondon. De vraag is, welke impact gaan dit soort producten hebben?

Jim staat stil bij de recente ontwikkelingen in de fermentatie industrie. De ontdekking van een fermentatie proces waarbij de melkproducten kunnen worden aangemaakt, zonder koe. Mocht deze ontwikkeling tot wasdom komen in 2022, is het bestaan van de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij gedoemd, zoals de YouTube video hieronder van Danielle Appleton als spreker op TEDx laat zien.

Jim voorziet in de nabije toekomst al kansen voor een vervangingsmarkt op gebied van cannabinoïden productie. Laten we een model bekijken over cannabis en cannabinoïden productie.

Opdelen naar oorsprong en bronmateriaal

Een klein uitstapje. Laten we kijken naar een redelijke klassieker in de Nederlandse consumentenvoorlichting. Bent u ook bekend met “De keuringsdienst van waarde”? Een van diens afleveringen (KRO, 2013, 28 min) ging over een opmerkelijke smaakstof, castoreum. In de klieren bij het achterwerk van bevers (voorfilmpje, 54 sec).

De klieren van de bever zijn de bron voor de stof castoreum
De klieren van de bever zijn de bron voor de stof castoreum (via Pixabay, CC0)

Castoreum wordt ook wel bevergeil genoemd. Daar markeren bevers hun territorium mee. En ja, je zult het waarschijnlijk bijna dagelijks consumeren. Het gaat om een alternatief voor vanille. Let daarom op, wanneer er ergens ‘vanillesmaak’ staat – dit is dus geen natuurlijk bourbon vanille extract, en ook geen synthetische vanille. Dan had er namelijk (ehtyl)vanilline gestaan als ingrediënt, ook een fermentatie product.

Vanillepeulen die drogen in de zon op Madagascar
Vanillepeulen die drogen in de zon op Madagascar (via Pixabay, CC0)

Dit voor sommige mensen onsmakelijke onderwerp brengt ons wel bij een mogelijke opdeling die ons kan helpen. Want we weten voor vanille nu wel enkele verschillende bronnen van de vanillesmaak: de plant, gefermenteerde plantdelen, natuurlijke alternatieven en laboratorium.

Als we deze soorten bronnen zouden opdelen, zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een natuurlijke bron en een plantaardig proces. Zetten we dat in een tabelvorm, krijg je het onderstaande resultaat.

Type Natuurlijke bron Niet natuurlijke bron
Plantaardig proces Bourbon Vanille Vanilline na fermentatie
Ander proces Castoreum Vanilline uit lignine

Het wordt nu interessant om deze opdeling eens toe te passen op cannabis en alternatieve winning van cannabinoïden. Voor meer informatie verwijs ik naar het eerste artikel. In dat artikel ben ik nog niet ingegaan op synthetische cannabinoïden, deze belicht ik zeer beknopt verderop.

Type Natuurlijke bron Niet natuurlijke bron
Plantaardig proces Cannabis, Mos, Hop* Kloontechniek
Ander proces Gist o.a. Marinol / Dronabinol

*: Hop is nog twijfelachtig. Er zijn geruchten over een hopsoort die door enten cannabinoïden heeft ontwikkeld. Volgens een ‘near-infrared spectrografie’ testapparaat is aangetoond dat er CBD en THC in de hopbellen zit. Echter zijn nog geen succesvolle planten gesignaleerd buiten die ene batch. Wetenschappelijk onderzoek in de jaren ’70 van Crombie en Crombie duidt echter dat er geen overdracht van THC, CBD of andere cannabinoïden plaats vindt. Het vermoeden is dat dat komt doordat cannabinoïden vet oplossend zijn en niet in de sapstroom getransporteerd worden. Ook zal door enten geen DNA overdracht of mutatie plaatsvinden.

Focus op productiekosten

Zoals te zien is in de laatste tabel zijn er dus eigenlijk al alle soorten van cannabinoïdenproductie al aanwezig. Belangrijk is om de notitie te maken dat ik de kloontechniek noem bij een onnatuurlijke bron en wel een plantaardig proces. Daarbij doel ik op weefselkloontechniek die niet gaat over het opkweken van gehele planten.

Een recente ontwikkeling is namelijk het klonen van bloemtop materiaal. Daarmee is in het lab direct grotere brokken plantmateriaal met trichomen en al gerealiseerd. De vormen zijn slechts beperkt nog plantaardig, maar bevatten wel overal trichomen. Vergelijk het met in het laboratorium gekweekt vlees.

praktisch gezien het omgekeerde van een full-spectrum product

Wanneer deze technieken anders dan ‘kweken van planten’ beschikbaar zijn, zal het een race naar de bodem worden. De traditionele productie is de benchmark. Het gaat ook niet meer om klassieke optimalisaties en kostenreducties door vergroten efficiëntie en effectiviteit of het voorkomen van fouten.

Hier is het doelgericht opleveren van eindproducten in de vorm van cannabinoïden in een zuivere vorm. Dit gaat vrijwel altijd ten koste van smaak en beleving, zoals een uitgebalanceerd cannabinoïdenprofiel. Het is praktisch gezien het omgekeerde van een full-spectrum product.

De (vervangings)markt en noviteiten

Onderzoek naar onder andere het entourage effect zal uitgebreid worden. Schrijvers kennen de termen translatio, imitatio en aemulatio. Eerst zal de vertaalslag (translatio) moeten worden gemaakt. De effecten van de individuele delen (cannabinoïden) moet begrepen, gecodeerd worden. Dat wordt beter mogelijk, doordat er gericht, geïsoleerde cannabinoïden beschikbaar komen van een voorspelbare kwaliteit.

Daarna kan een gelijkaardig resultaat, worden gemaakt, vergeleken en onderzocht. Een imitatie product (imitatio), waarbij werking en samenstelling vergelijkbaar of identiek zijn aan de natuur. Zoals benoemd wordt in het eerste artikel, de Neo-Gelato.

Vanuit het geleerde over de vertaling en een 1:1 imitatie kan men iets nieuws gaan verkennen. Daarbij is er gerede kans dat er een beter resultaat ontdekt wordt. De overtreffende trap van het origineel, aemulatio.

Een risico is, dat er onvoldoende vooraf onderzocht is

Een risico is, dat er onvoldoende vooraf onderzocht is. Dan kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden, die eerder nog niet naar voren zijn gekomen. Stel bijvoorbeeld als extreem geval dat een cannabinoïde die heel zeldzaam is en weinig qua verhouding voor komt in een plant.

Wat gebeurt er als je deze in hoge doseringen neemt? Voorzichtigheid is geboden, zie bijvoorbeeld de heilzame maar ook giftige werking van stoffen in de plant Belladonna. Het gaat om de dosering!

Procesverloop ontwikkelingen

Deze drie fasen zullen elkaar opvolgen en moeten doorlopen worden om nieuwe producten te kunnen maken. De onderscheiden zitten dan in de ingrediënten. Niet in de grondstof winning maar in de samenstelling of technische factoren zoals inwerktijd.

Deze technieken worden nu al toegepast in de farmaceutische sector. Wanneer een patent afloopt bij een werkzame stof, wordt vaak de ‘levensduur’ van een merkproduct verlengd door er een variant van te maken. Bekende voorbeelden zijn snelwerkende producten (‘Acuut’) of juist langwerkende of vertraagd werkende producten (‘Retard’).

Welke producten interessant zijn voor de consument om te gaan vervangen, wordt een zoektocht

Welke producten interessant zijn voor de consument om te gaan vervangen, wordt een zoektocht. Denk aan toppen, kant-en-klaar producten en/of hasj-achtige producten. Edibles is vanwege de regelgeving in Nederland nog een twijfelgeval. Datzelfde geldt voor concentraten of extracties. Op Europese schaal zullen er wel landen komen die deze categorieen toestaan, waarmee vraag zal toenemen.

Daarbij zijn lichamelijke effecten, toedieningsvorm, product- of prijsmechanismen de verwachte categorieën waaraan gewerkt gaat worden. Deze onderzoeken zien we terug bij cosmetica, medicijnontwikkeling en bijvoorbeeld de dranken industrie. Zalfjes worden gels, verstuivers, pompjes in plaats van tubes en andere varianten.

Eindproduct over enkele jaren pas

Eigenschappen van de markt zijn van belang. Zoals ervaring bij het publiek, geldende voor zowel medicinaal als recreatief. Een onervaren consument zal eerst een basis moeten vormen, alvorens het herkennen van de overtreffende trap komt. De medicinale sector zal als eerste voordeel hierbij behalen – zij werkt met geisoleerde stoffen.

De medische sector kan de kennis van de effecten op het menselijk lichaam voor individuele cannabinoïden verdiepen. Daarna komen de combinaties, waarbij veel ervaring aanwezig is met deze soort onderzoeken.

zal zeker enkele jaren duren alvorens deze producten op de markt komen

Vanwege de vrij lange doorlooptijd bij medische ontwikkelingen op gebied van medicijnen zal het nog zeker enkele jaren duren alvorens deze producten op de markt komen. Vanuit de nieuwe medicinale producten kan wel snel een consumenten variant gerealiseerd worden.

In de tussentijd heeft de consument waarschijnlijk ruim de tijd om tot wasdom te komen. De grote vraag blijft natuurlijk: wat is belangrijker voor de consument? Is dat prijs, kwaliteit, grondstof eigenschappen? Of zijn er dan voor de cannabissector andere factoren boven komen drijven die de consumentenvraag sturen?

Ik hoop dat tegen die tijd de consument geleerd heeft welke dosis en welk profiel van planteigenschappen past bij de persoon en het moment, qua gewenst effect. Net zoals dat je een drank-en-spijscombinatie kan toepassen om het maximale qua beleving er uit haalt.

In het volgende deel gaan we in op de markt en productcategorieën waar vervanging plaats kan vinden.

Lees ook deel 3 ‘Consument en sector moeten beschermd worden tegen imitatieproducten‘ of ga terug en lees deel 1 ‘Toekomst van traditionele cannabis in gevaar door fermentatie techniek?‘.