Toekomst van traditionele cannabis in gevaar door fermentatie techniek?

Fermentatie is een van de industriële technieken in ontwikkeling die het speelveld kunnen veranderen in de cannabisindustrie schrijft Jef Martens.

0
Bioharvest Sciences onthult nieuwe baanbrekende cannabis trichomen structuur Amalgamated Trichomes Coral Structure (ATCS)
Amalgamated Trichomes Coral Structure (ATCS) via Bioharvest Sciences Inc. / PR Newswire
- Advertentie -

In deze korte serie voor de feestdagen blikken we vooruit. Wat gaat de toekomst ons brengen in de cannabisindustrie? Er zijn enkele industriële technieken in ontwikkeling die het speelveld kunnen veranderen. Centraal in deze serie staan drie stukken geschreven door advocaat Jim Plamondon.

Jim heeft in zijn drie uiteenzettingen een ontwikkeling behandeld. De uitwerking van deze ontwikkeling en de verwachte gevolgen voor de markt. Ik breid deze serie uit met enkele andere ontwikkelingen. Deze liggen in dezelfde lijn om de trend te duiden.

De aanleiding voor deze serie ligt bij een tweet van Hester, waarmee ze mijn aandacht trok. Vandaag deel 1: Fermentatie en de markt voor gedroogde toppen.

Het begint voor mij bij het laatste deel in het drieluik van Jim over de problemen van ‘Precision Fermented Cannabinoids’ (PFC’s). Eerst staan we even stil bij de term ‘Precision Fermented’.

Fermenteren om te verbeteren

Sinds enkele jaren is er voortgang gemaakt in het produceren van cannabinoïden buiten de cannabisplant. Fermenteren is een van die mogelijkheden. Door fermentatie toe te passen kan men heel gericht, heel zuivere eindproducten maken. Dat zijn pure cannabinoiden.

Door fermentatie toe te passen kan men heel gericht, heel zuivere eindproducten maken

Het gaat hier om een natuurlijk productieproces. In al ons brood, maar ook alcoholische dranken zoals bier en wijn gebruiken we gist. De gist is een levende bacteriecultuur die suikers omzetten naar andere stoffen.

Bij zuurdesembrood worden suikers omgezet naar zuur smakende gassen. Bij bier en wijn vormt het alcohol. Andere beroemde voorbeelden van producten verkregen door fermentatie processen zijn sojasaus, zuurkool en yoghurt.

Wanneer het gaat om planten die cannabinoïden achtige stoffen aanmaken wordt de term ‘Cannabimimetic’ genoemd. Een specifieke soort mos (Radula perrottetii) produceert perrottetinene (PET), een stof die sterk lijkt op THC. Dit is in 1994 ontdekt door Japanse onderzoeker Yoshinori Asakawa (link via Internet Archive, steun deze dienst!). Onderzoek wordt nu gedaan om via mos soorten en andere planten op structurele wijze cannabinoïden te produceren.

De dreiging voor de wiettop

Jim’s visie is dat precisie gefermenteerde cannabinoïden de markt gaan veranderen. In zijn stukken staat de vraag centraal in welke mate jouw deel van de industrie geraakt wordt. Lees daarom vooral ook de originele stukken; we houden het hier beknopt ook vanwege de rechten op de inhoud.

Segment

Om de voor de Nederlandse en de meeste Europese landen het concept duidelijk te maken beginnen we bij de cannabistop. Het waarschijnlijk meest bekende product van de cannabisplant.

Soort

Jim behandelt als doorlopend voorbeeld Neo-Gelato. Een fictief product dat lijkt, in alle opzichten, op de populaire soort ‘Gelato’. Niet heel makkelijk om na te bootsen, maar als het lukt, zeer kansrijk.

Het verschil zit in dat niet een plant de werkzame mentale, geur- en smaakstoffen maakt, maar op maat gemengd is. De eigenschappen van Gelato lenen zich ook nog eens voor klassieke toppen, maar ook voor isolaten en extracten.

Publiek

Ook voor het profiel van de consument zijn eigenschappen opgesteld. Wie komt in aanmerking als Neo-Gelato consument? Uit marktcijfers blijkt dat regelmatige consumenten zo’n 80% van de marktvolumes voor hun rekening nemen. Daarbij is het merendeel geen ‘connaisseur’, iemand die heel specifiek inkoopt of bereid is een hoger bedrag te betalen voor een mate van exclusiviteit of kwaliteit.

Mijn bijdrage is dat Nederlanders bij uitstek prijskopers zijn, wat voor deze situatie het heel belangrijk maakt. Voor de rest van Europa geldt ook een soortgelijke situatie, al ligt het daar vooral bij het niet bekend zijn met soorten. Kwaliteit bij straathandel in Europa ligt laag, mag aangenomen worden. Evenzo is het met de soortengarantie (aangeboden White Widow is ook echt White Widow), laat staan de mate van zuiverheid van het product. Sec gezegd is dus heel Europa ontvankelijk voor een Neo-Gelato product, op enkele langdurige toepassers van medicinale cannabis na.

Product

Gemak dient de mens. Wanneer we naar de meest succesvolle producten kijken in de fast-moving-consumergoods industrie, zien we vooral ‘snel’ als winnaar. Als tweede en derde factor is ‘hapklaar’ en ‘zonder vieze vingers’ relevant.

Daarom is ook Jim’s voorbeeld een kant-en-klaar, voorverpakt product: de ‘Neo-Gelato pre-roll’. Ook in de Nederlandse verkoopcijfers en het ontwerp van het experiment gesloten coffeeshopketen zijn voorgedraaide joints een verplicht nummer.

Het ontworpen ‘Neo-Gelato’ product zou derhalve een mooi vloeipapiertje kunnen zijn

Zetten we dat om naar de cannabisindustrie, gaat het vooral om kant-en-klaar en vaste portie producten waar de groei naar zal gaan. Dat zal zeker plaats vinden met het experiment gesloten coffeeshopketen waarbij alle producten voorverpakt moeten zijn.

Zo zijn de successen van Senseo en Nespresso (kant-en-klaar geportioneerde koffie), maar ook de groei in snelle hap verklaarbaar. Domino’s pizza is in 2021 de grootste fastfood keten in Nederland geworden. Onder de streep is daardoor het marktaandeel voor kwaliteitsproducten niet gestegen, juist verwaterd.

Daarnaast, daar waar het gaat om grote hoeveelheden consumptiegoederen (eten, drinken) er altijd iemand bezig is met het verdunnen, aanlengen of aanpassen om meer te kunnen verkopen. Zie ook de fipronil eieren, separatorvlees als goedkope grondstof, gammelfleisch in Döner, vulstoffen in zuivel en noem maar op.

Het ontworpen ‘Neo-Gelato’ product zou derhalve een mooi vloeipapiertje kunnen zijn, met laagwaardig plantmateriaal (o.a. uit de vezelhennep) zonder werkende stoffen, verrijkt met een cannabinoïden en terpenen mengsel dat ruikt en voelt als ‘Gelato’.

De dreiging is reëel

Als voorbeeld berekent Jim de ‘premium factor’ door voorbeelden te gebruiken met bier en speciaal bier uit de microbrouwerij, supermarkt chocolade en de winnaar in speciale chocolade en bubbelwijn versus premium champagne.

is het gros van de klanten wel op zoek naar die premium?

Wat mag in dat voorbeeld een excellent geteelde, geknipt en gecurede wiettop kosten ten opzichte van een gefabriekte analoog? En is het gros van de klanten wel op zoek naar die premium? In een voorgedraaide joint zie je het verschil niet. In andere product vormen ook niet.

Verschillende bronnen die Jim aanhaalt schatten een tijdlijn tot 15 jaar vanaf nu. In die periode zijn de mogelijkheden zodanig op een plek gekomen dat wet- en regelgeving wereldwijd zorgen voor een mondiale markt voor cannabisproducten. Daar moet dan over nagedacht worden in welke mate dit ‘puur natuur’ producten kunnen en mogen zijn.

Regelgeving noodzakelijk

Gegeven dat er talloze industrieën zijn waar verwatering van kwaliteit plaatsvindt en er constant getornd wordt aan regels, is dit voor de cannabissector ook van belang. Het gaat hier niet per definitie om het behoud van tradities in mijn mening. Het gaat wel om het opstellen van eisen en regels om de consument te beschermen.

De kans is namelijk groot dat er misleidende producten en productsoorten op de markt komen

De kans is namelijk groot dat er misleidende producten en productsoorten op de markt komen. Je ziet een variant van deze strijd bij de vlees- en vleesvervangers industrie. Bekende partij in deze is ‘De Vegetarische Slager’ en diens productnamen die sterk lijken op bekende vleesproductvormen.

De uitdaging ligt hier niet in de dreiging van een gezonder of milieutechnisch alternatief. Aangezien consumenten in een startende markt onbekend zijn met verschillende soorten producten zal voorlichting nodig zijn. Daarbij zul je dan ook regels moeten opstellen, zoals dat bijvoorbeeld geldt voor boter, margarine en andere vettige substanties die kunnen dienen als ondergrond voor broodbeleg.

Plantgekweekte kwaliteit mag een keurmerk kennen, beschermde marktstatus en onderscheidend in de definitie waardoor een consument bewust kan kiezen. Volgende keer verkennen we de scheidslijn qua definitie ‘plantgekweekt’.

Lees ook deel 2 ‘Toekomst cannabisproductie: Cannabimimetic of de overtreffende trap?‘ of ga direct naar deel 3 ‘Consument en sector moeten beschermd worden tegen imitatieproducten‘.