Top 5 vragen en antwoorden ongeruste burgers en bestuurders over telers wietexperiment

Jef Martens geeft antwoorden op de meest prangende vragen rondom producenten in het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, oftewel het wietexperiment.

0
kort geding wietproef initiatieven vloei pesticiden zware metalen blowverbod corona maatregelen grapperhaus
- Advertentie -

Er is commotie in Bemmel. Burgemeester Nelly Kalfs merkt onrust over de vestiging van Cannamax. Een producent die deelneemt aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Hieronder beantwoord ik de top 5 vragen die ongeruste burgers hebben. Ook bestuurders zijn regelmatig ongerust. Hieronder lees je waarom dat in mijn ogen onterechte zorgen zijn.

Ik geef deze antwoorden omdat ik zelf heb meegedaan met een inschrijving voor de gemeente Arnhem. We zijn niet goedgekeurd voor de locatie. We doen dus niet mee. Helaas is er veel onduidelijk en is het verstandig opheldering te geven. In omgekeerde volgorde van populariteit:

Vraag 5: Ga ik geuroverlast hebben? Ik woon er naast / in de plaats / woonkern

Geuroverlast is zeer onwaarschijnlijk. Bij vrijwel alle (internationale, legale) productielocaties waar ik op bezoek ben geweest ruik je buiten niks. Producenten zullen altijd binnen bestaande normen moeten werken. Voor enkele varianten van kweken zul je wel de zon willen gebruiken. Echter wil je geen directe lucht van buiten. Dat zou namelijk betekenen dat er ook schimmels, plaagdieren en insecten binnen kunnen komen.

Geuroverlast is zeer onwaarschijnlijk

Zitten er insecten in of schimmels op de plant? Dan wordt het eindproduct afgekeurd. Daarmee is een batch onverkoopbaar en afval geworden. Kortom, alle lucht en bijbehorende geur van cannabis zal meervoudig gefilterd worden. Voor lucht naar binnen en voor lucht naar buiten. Filters die daarvoor gebruikt worden met actieve koolstof houden alle geur tegen.

Er is een kans dat er afval van planten (bladeren en stelen) buiten wordt opgeslagen. Zo kan een bedrijf de plantmaterialen als composteerbare grondstof aanbieden. Dat moet dan wel altijd in gesloten containers. Verder zijn er oplossingen om versneld te composteren. Dat ruikt een beetje, maar komt bij lange na niet in de buurt van de geurbelasting van een veehouder bijvoorbeeld.

Vraag 4: Komt er niet een enorme toeloop aan cannabiskopers bij een producent?

Absoluut niet. Alleen coffeeshops kunnen bestellen bij een producent. De coffeeshops in de 10 gemeenten die meedoen aan het experiment zijn verplicht om in te kopen bij een van de 10 aangewezen producenten.

Alleen coffeeshops kunnen bestellen bij een producent

Cannabiskopers kunnen dus nog steeds alleen bij de coffeeshop terecht. Coffeeshops in het experiment kunnen alleen bij een of meer kwekers in het experiment terecht. Elk verkocht product is geregistreerd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, Ministerie van Volksgezondheid en de deelnemende gemeente waar een coffeeshop gevestigd is krijgen regelmatig rapportage.

Vraag 3: Gaan criminelen er niet enorm aan verdienen?

Nee. Het is voor elke producent om aan te tonen dat er gewerkt wordt zonder twijfelachtige financiering. Het is eerder waarschijnlijk dat er minder illegaal gekweekt gaat worden. Mocht er nog evenveel gekweekt worden als voorheen ontstaat er een overschot op de illegale markt. Dit drukt de prijzen en maakt deze tak dus minder interessant.

Het is voor elke producent om aan te tonen dat er gewerkt wordt zonder twijfelachtige financiering

Diverse partijen zijn wel bang voor een ‘aanzuigende werking’ en een ‘waterbed effect’. De aanzuigende werking is dat er meer klanten komen. Het wordt dan drukker in de coffeeshops in de deelnemende gemeenten. Dat is denkbaar omdat de producten uit het experiment gekeurd zijn in een laboratorium. Voor coffeeshops is laboratoriumtesten nu verboden. Het vermoeden is dat vooral medicinale consumenten geteste cannabis willen kopen.

Het waterbed effect is moeilijk in te schatten. Is de kwaliteit van de cannabis uit het experiment onder de maat? Dan wijken consumenten waarschijnlijk uit naar andere gemeenten. Is de kwaliteit goed of het aanbod groter? Dan komen er waarschijnlijk meer consumenten naar gemeenten waar het experiment speelt.

Vraag 2: Hoe zorgen we ervoor dat er geen criminele handelingen gebeuren?

Elke coffeeshop in een deelnemende gemeente koopt enkel nog maar de producten uit het experiment. Er is een korte overgangsperiode om oude (illegaal verkregen) voorraden te verkopen. Als voorbeeld: in Arnhem is straks alleen nog maar in het experiment geteelde cannabis te koop.

Elk individueel product wordt geregistreerd

Elk individueel product wordt geregistreerd. Op elk product staat leesbaar in welke coffeeshop deze gekocht is en wat het product is. De producent mag zelf het transport niet doen. Een waardetransportbedrijf met een speciale vergunning moet transporteren. U kent ze wel, de busjes in de binnenstad die contanten afleveren of ophalen.

Voor alle cannabis die gekweekt wordt geldt een track-en-trace eis. Dat betekent dat vanaf de moederplant of zaadje, elke gram die in een eindproduct terug te vinden is er een registratie is. De voorverpakte eindproducten hebben een uniek nummer en naam van de coffeshop waar het verkocht wordt.

Voorbeeld van een sticker op een verpakking volgens eisen
Voorbeeld van een sticker voor Track & Trace

Dit nummer wordt bij transport en verkoop wordt gebruikt. Zo kan de consument ook de kwaliteit (laboratorium resultaten) opzoeken online. Er gaat geen gram van buiten het experiment meer in de coffeeshop over de toonbank na de overgangsperiode.

Verder moet al het personeel, inclusief directie en financierders, een achtergrondcontrole ondergaan. Voor iedereen geldt dat je een verklaring omtrent gedrag moet hebben. Die is extra zwaar, omdat je binnen het experiment voor meerdere categorieën in aanmerking komt.

Voor de bedrijfsleiding geldt dat zij door een Bibob onderzoek zijn gegaan

Voor de bedrijfsleiding geldt dat zij door een onderzoek in het kader van wet Bibob zijn gegaan. Daarbij onderzoekt de overheid of geld op enigerlei wijze illegaal verkregen is. Ook wordt gekeken of je ‘foute vrienden’ hebt. De controle gaat ver en kost redelijk veel tijd. De meeste aanvragers wachten al meer dan een half jaar op hun uitslag.

Cannabis consumenten vinden het wel lastig om niet een product te kunnen beoordelen. Daar is een oplossing voor binnen het experiment. Er komen monsterzakken waarmee de consument alsnog de kwaliteit per batch kan beoordelen in de coffeeshop. Het eindproduct is echter wel individueel verpakt.

Vraag 1: Is het veilig? Mijn kinderen fietsen daar vaak langs

Ja. Al zie je dat er onlangs nog een probleem was met waardevolle metalen bij een smelterij in Amsterdam. Dat zorgde voor een gevaarlijke situatie verderop, in Broek in Waterland. Er werd ook hier snel duidelijk dat zo een overval onzinnig is met een dode overvaller tot gevolg.

Elke ondernemer heeft een complex veiligheidsplan moeten opstellen

Elke ondernemer heeft een complex veiligheidsplan moeten opstellen. Dat veiligheidsplan dekt de zone buiten het pand en binnen in het pand. Meestal is dit opgesteld met een beveiligingsbedrijf en specialisten. Ik kan om redenen van veiligheid niet ingaan op alle details; daarmee zou je mensen op ideeën kunnen brengen.

Enkele voorbeelden kan ik wel noemen. Dit zijn voorbeelden die iedereen kan zien en vaker mee te maken heeft. Denk aan veiligheidssystemen als op Schiphol, met toegangspoortjes, scanners en pasjes. Er zullen sluizen aanwezig zijn. Er is camerabewaking. Er is altijd bewakingspersoneel. Er zijn directe verbindingen met politie. De productielocaties hebben strengere veiligheidseisen dan diamantairs of de Apple Store in Amsterdam.

Een reden van afwijzing van de gemeente Arnhem bij onze aanvraag was ‘het aantal bewegingen’. Daarmee doelt men op het aantal ritjes met cannabis van productielocatie naar coffeeshops. Als je het uitrekent kun je met 1 vrachtwagen per twee weken alle geproduceerde voorraad uitleveren. Wij vonden het daarom ook een ongegronde reden.

Het aantal ritten en bewegingen zal hoger liggen. Dat is namelijk veiliger omdat er per rit dan niet zoveel waarde over straat gaat. Dat is ook handiger en veiliger bij het afleveren.

Verder vergissen veel mensen zich in de waarde van de goederen

Verder vergissen veel mensen zich in de waarde van de goederen. Een van de grootste vragen is namelijk tegen welke waarde je de goederen moet verzekeren. Productiewaarde? Verkoopwaarde? Straatwaarde? Er zijn geen eisen voor bekendgemaakt.

Productiewaarde van cannabis ligt bij de grote kwekerijen in Canada op $1/gram. Met een productievolume van tenminste 6.500kg komt dat op een ondergrens van €6,5 miljoen euro. Daarmee is een bedrijf middelgroot te noemen. Een bedrijf is ongeveer gezond te noemen bij een omzet van €100.000 per werknemer. Daarmee kom je op een geschat aantal werknemers van 65.

De verkoopwaarde kan echter op €15/gram liggen. Dan is de waarde opeens €97,5 miljoen. Mijn inschatting is daarom ook dat de meeste kwekerijen tussen de 30 en 80 man personeel zullen hebben. En reken maar dat de bedrijven die mee doen geen 80 losse eindjes in het personeelsbestand zullen hebben.

Bij Haarlem zit een groot bedrijf dat onder andere (synthetische) morfine maakt

En dan afsluitend nog iets over bewegingen. Die van het personeel. Die zullen gelijk zijn als bijvoorbeeld een grote farmaceut. Bij Haarlem zit een groot bedrijf dat onder andere (synthetische) morfine maakt. Het zit recht tegenover een van de grootste woonwarenhuizen van Nederland. Ik noem het maar eerlijk: ik heb daar geen gekke dingen gezien en ‘normale’ voorzieningen. Het is nog niet zo goed beveiligd als een gevangenis, maar er komt geen grammetje morfine naar buiten zonder track-en-trace.

Meer weten?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ik kan niet alle soorten vragen beantwoorden, zoals vertrouwelijke informatie of commerciële informatie. Maar ook voor andere media zijn Mauro en ik bereikbaar. Het doel is, experiment of niet, zo snel mogelijk de allerbeste kwaliteit cannabis beschikbaar te maken. Voor ieder soort consument, medisch of recreatief.

Cannabis Industrie Awards 2023