Ook de staat Connecticut nabij New York legaliseert cannabis

Gisteren bereikten de politici uit Connecticut overeenstemming over hoe ze cannabis willen legaliseren vanaf 1 juli. Het enige wat nog mist is de handtekening van de gouverneur, maar dat is geen horde blijkt.

0
Connecticut
- Advertentie -

Eerder berichtten we al dat de Gouverneur van Connecticut cannabis legalisatie opnam in het begrotingsvoorstel, maar nu is het (op de handtekening na van deze zelfde Gouverneur) dan zo ver. Gisteren bereikten namelijk de politici uit Connecticut overeenstemming over hoe ze cannabis gaan legaliseren.

De verwachting is dan ook dat Gouverneur Ned Lamont (D) deze wetgeving binnenkort zal ondertekenen. Tijdens zijn begrotingstoespraak (en ook in zijn Tweet hierboven) merkte de gouverneur namelijk al op dat “onze naburige staten recreatieve cannabis aanbieden op een wettelijke en gereguleerde basis”, en Connecticut loopt belastinginkomsten mis die kunnen worden gegenereerd door het volgende voorbeeld te volgen. Hij zei letterlijk: “In plaats van deze markt uit handen te geven, of erger nog, aan de ongereguleerde ondergrondse markt, voorziet ons budget in de legalisatie van recreatieve cannabis. Deze extra inkomsten gaan naar noodlijdende gemeenschappen, die het hardst zijn getroffen door de War on Drugs.”

Update, 22 juni:

Eerder dit jaar legaliseerde ook al het nabijgelegen New York.

Wat staat er zoal in de cannabis legalisatie wetgeving van Connecticut?

Via Marijuana Moment kwamen we op een mooi lijstje wat de details van de wetgeving even op een rijtje zet. We haalden er voor Nederland de belangrijkste punten uit:

  • Het zou volwassenen van 21 jaar en ouder in staat stellen om vanaf 1 juli tot 1,5 ounce (42 gram) cannabis te bezitten en een detailhandelsmarkt te starten. De politiek verwacht dat de verkoop in mei 2022 van start gaat.
  • Vergunning aanvragers van getroffenen door de War on Drugs zouden recht hebben op de helft van die licenties. Zij kunnen ook in aanmerking komen voor technische bijstand, training van het personeel en financiering om opstartkosten te dekken.
  • Een aanzienlijk deel van de belastinginkomsten uit de verkoop van cannabis zou gaan naar herinvesteringen in de bredere gemeenschap, gericht op gebieden die het meest getroffen zijn door de War on Drugs.
  • Thuiskweek zou worden toegestaan, eerst voor medicinale cannabis patiënten en later pas voor volwassenen.
  • De meeste strafrechtelijke veroordelingen voor het bezit van minder dan vier ons cannabis zouden vanaf 2023 automatisch worden geschrapt.
  • Vanaf 1 juli 2022 kunnen individuen een verzoek indienen om andere cannabisveroordelingen te laten schrappen, zoals voor het bezit van cannabis randproducten of de verkoop van kleine hoeveelheden cannabis.
  • Gemeenten met meer dan 50.000 inwoners zouden een aangewezen gebied moeten voorzien voor openbare cannabisconsumptie.
  • Cannabisproducten zouden maximaal op 30 procent THC per gewicht voor cannabisbloem en alle andere producten, behalve voorgevulde vape-cartridges op 60 procent THC, hoewel die limieten verder kunnen worden aangepast door regelgevers. Medische cannabisproducten zouden worden vrijgesteld van de potentielimieten. Retailers zouden ook toegang moeten bieden tot producten met een laag THC- en een hoog CBD-gehalte.
  • De algemene verkoopbelasting van de staat van 6,35 procent zou van toepassing zijn op cannabis en er zou een aanvullende accijns worden geheven op basis van het THC-gehalte.
  • Het wetsvoorstel machtigt ook een gemeentelijke belasting van 3 procent, die moet worden gebruikt voor herinvestering van de gemeenschap.

Er is dus veel gedaan aan de wetgeving om het makkelijker te maken voor mensen die zijn getroffen door de War on Drugs om de industrie te betreden mochten ze dat willen. En zoniet, dan gaat er in ieder geval belastinggeld naar deze gemeenschappen. Zij die al een strafblad hebben, kunnen dat laten schrappen mits ze aan de voorwaarden voldoen.

Wat verder opvalt is dat thuisteelt pas ‘later’ zal worden ingevoerd. Verder moet er dus een soort coffeeshop komen per 50.000 inwoners om openbare consumptie mogelijk te maken.

De THC limieten zijn een beetje onzin verder. Cannabis toppen komen nauwelijks boven de 30% THC. Maar dit kunnen ze later alsnog recht zetten.

Hoe dan ook is het weer een grote stap in de richting van volledige legalisering van cannabis in de Verenigde Staten.