Trudeau: Canada kreeg geen sancties van VN voor legalisatie cannabis

Canada heeft geen hinder van de VN ontvangen door de legalisatie van cannabis, wat de deur opent voor meer landen om het voorbeeld van Canada te volgen.

0
Verenigde Naties
Foto via persfoto's archief van de Verenigde Naties.
- Advertentie -

De Canadese premier Justin Trudeau heeft verklaard in een interview dat de vrees van zijn regering voor mogelijke sancties van de Verenigde Naties (VN) vanwege de legalisatie van cannabis in 20218, zoals vastgelegd in internationale verdragen, nooit werkelijkheid is geworden. Trudeau onthulde dat sinds de hervorming in 2018 geen enkele ambtenaar van de VN met Canada over het onderwerp heeft gesproken.

Geen besprekingen met VN over legalisatie cannabis

Terwijl anti-cannabis-wetgevers in het Amerikaanse Congres de Drug Enforcement Administration (DEA) onder druk zetten om een aanbeveling voor herindeling van cannabis af te wijzen, blijkt uit Trudeaus opmerkingen dat Canada geen gesprekken heeft gehad met de VN over eventuele sancties na de legalisatie.

“Het enige nadeel waar we buitengewoon bezorgd over waren, was dat het ons in strijd zou brengen met bepaalde internationale verdragen over drugbeheersing,” vertelde Trudeau aan France.tv. “We dachten dat ze Canada zouden kunnen straffen omdat we niet in lijn zijn met de verdragen. Maar niemand heeft hier met ons over gesproken. Ze waren geïnteresseerd en keken naar wat we aan het doen waren.”

Voorstanders hebben herhaaldelijk gewezen op het gebrek aan gevolgen voor Canada en benadrukken daarmee dat het risico op VN-sancties misschien overdreven is. Dat is nu bevestigd.

Landen worden niet tegengehouden door VN als ze cannabis willen legaliseren

Deze verklaringen van Trudeau versterken de positie van degenen die pleiten voor liberalisering van de cannabiswetten en roepen vragen op over de daadwerkelijke impact van internationale verdragen op het beleid van individuele landen met betrekking tot cannabis.