De Belgische premier Alexander De Croo heeft eind vorige maand tijdens een persconferentie na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad verklaard dat België niet zal toegeven in de strijd tegen drugs. De aankondiging komt na een reeks schietpartijen tussen drugsbendes, waarbij in februari in Brussel zes mensen gewond raakten en vorige week een politieagent werd gedood tijdens een drugszoekactie in Charleroi.
De Croo benadrukte het belang van de verhoogde maatregelen, waarbij hij verwees naar de bloedige gevolgen van drugshandel. Hij kondigde aan het aantal politie- en douaneagenten te verhogen en gerichter op te treden tegen gebruikers en dealers in achtergestelde wijken van Brussel.
Toenemende druk op Belgische autoriteiten door groeiende drugshandel
België fungeert als een belangrijke toegangspoort tot Europa voor drugs, met de havenstad Antwerpen als zowel de grootste inbeslagname- als consumptieplaats van verdovende middelen op het continent. Deze situatie heeft geleid tot een toename van crimineel geweld, waarbij bendes strijden om toegang tot de haven en verkooppunten in steden als Brussel.
Experts stellen echter dat de geweldsproblematiek rondom de drugshandel voortkomt uit de illegale status ervan, waarbij overheden effectief een markt met hoge vraag en geen regulering in handen van criminelen hebben geplaatst.
Pleidooi voor heroverweging: Experts roepen op tot decriminalisering
Deskundigen pleiten daarom voor een verschuiving naar decriminalisering en betere regulering, waarbij ze wijzen op het falen van de oorlog tegen drugs. De Colombiaanse president Gustavo Petro riep in maart op tot een harm reduction-beleid, waarbij hij benadrukte dat de gezondheid van samenlevingen op het spel staat.
Inmiddels is cannabis legaal in het aangrenzende Luxemburg en Duitsland, terwijl in Nederland al meer dan 50 jaar een gedoogbeleid heeft en is gestart met het Experiment gesloten coffeeshopketen.