Tsjechische medicinale cannabis activist Dušan Dvořák na vier jaar voorwaardelijk vrij

Op 3 december 2019 werd Dušan Dvořák namelijk door de rechtbank van Prostejov veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens de illegale productie en distributie van hennep met 0,56% THC.

0
Dušan Dvořák
Foto via svoboduprodusana.cz
- Advertentie -

De Tsjechische medicinale cannabis activist Dušan Dvořák is eerder deze maand na vier lange jaren gevangenisstraf voorlopig vrijgelaten.

Zelf heb ik Dušan, een erg bevlogen man op het gebied van medicinale cannabis, wel eens ontmoet op een vergadering van ENCOD voor zijn gevangenisstraf.

Daar deed hij destijds al zijn bijzondere verhaal.

Dušan Dvořák voorlopig op vrije voeten

Op 3 december 2019 werd Dušan Dvořák namelijk door de rechtbank van Prostejov veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens de illegale productie en distributie van hennep met 0,56% THC.

Volgens de rechtbank had hij 7.217 gram gedroogd plantaardig materiaal verkregen of had hij kunnen verkrijgen, met daarin 41,96 gram van de werkzame stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).

De rechtbanken beschuldigen Dušan echter van het produceren van cannabis. Daar maakte hij hij zalven en tincturen van voor medicinale doeleinden. Maar de concentratie THC werd gemeten in de ingenomen planten op slechts 0,579% .

Opmerkelijk is ook dat als de autoriteiten in een andere regio beslag hadden genomen op zijn planten, zouden ze een andere methodologie hebben gebruikt om het volume aan actieve stoffen te meten, en het volume aan actieve stoffen zou hoogstwaarschijnlijk op het wettelijke niveau van maximaal 0,3% liggen en hadden ze hem niet voor de rechter gedaagd.

Dušan laat van zich horen in inteview

In een interview sinds zijn vrijlaten liet Dušan weten: “In de gevangenis is de ergste verslaving aan iedereen en aan alles. Voor dingen die je buiten in een paar seconden kunt doen, moet je je vrienden of familie voortdurend lastigvallen. Het is moeilijk om te wennen aan het feit dat de tijd in de gevangenis anders verstrijkt. Dat kwam me daar altijd weer voor, tijd als een entiteit van nutteloosheid. Er zijn daar mensen die buiten nuttig zouden kunnen zijn en bij hun gezinnen, maar ze zitten daar omdat ze een paar wietplanten hebben gekweekt.”