Het tuincentrum in Heerlen dat al geruime tijd onder vuur ligt vanwege de growshopwet, mag voorlopig openblijven. De Raad van State oordeelde dat het tuincentrum geen directe rol speelt in de keten van drugshandel en dus niet hoeft te sluiten. Toch moet een deel van het assortiment, waaronder producten die mogelijk gebruikt kunnen worden voor het kweken van wiet, uit de schappen verdwijnen. Producten zoals latex handschoenen, wegwerpoveralls en elektriciteitskabels zijn daarbij specifiek genoemd.
Producten die volgens de Raad van State niet meer worden verkocht
De gehele lijst aan producten die niet meer mogen verkocht worden, uit de uitspraak van de Raad van State, is als volgt:
- in de rubriek ‘belichting’: elektriciteitskabels, zekeringen, hamerslagkappen;
- in de rubriek ‘voeding’: voedingsmiddelen in de hoeveelheid van 10 liter van diverse merken (waaronder Canna, Plagron, Aptus en Hortifit);
- in de rubriek ‘ruimte’: zwart-wit (reflectie)folie, victorketting;
- in de rubriek ‘ventilatie‘: slakkenhuizen en metalen flenzen;
- in de rubriek ‘verwerking’: (latex) handschoenen, wegwerp overalls, strijkzakken, en sporttassen/bigshoppers;
- in de rubriek ‘Co2-suppletie’: Co2 dispenser.
Burgemeester zet druk op sluiting wegens mogelijke link met hennepteelt
De burgemeester van Heerlen heeft eerder geprobeerd het tuincentrum te sluiten, omdat de gemeente vermoedde dat criminelen het pand gebruikten om spullen te kopen voor het kweken van wiet.
Bij de Raad van State benadrukte de juridisch vertegenwoordiger van de gemeente dat zij willen voorkomen dat het tuincentrum een “bekende locatie wordt waar benodigdheden voor hennepteelt verkrijgbaar zijn.”
Ondanks de zorgen van de gemeente, was er geen direct bewijs van drugshandel of overlast, wat bijdroeg aan de uitspraak van de Raad van State.
Voorlopige uitspraak, verdere juridische stappen in aantocht
Hoewel de Raad van State voorlopig heeft bepaald dat het tuincentrum open mag blijven, is de kwestie nog niet definitief beslecht.
De rechtbank in Roermond oordeelde eerder dat de burgemeester het recht heeft om het pand te sluiten, gebaseerd op de aanwezigheid en combinatie van specifieke producten die mogelijk gebruikt kunnen worden voor het kweken van wiet.
De eigenaren van het tuincentrum hebben echter beroep aangetekend tegen deze uitspraak.
De definitieve beslissing zal afhangen van een verdere rechtszaak, maar in de tussentijd hebben de eigenaren twee weken de tijd gekregen om de betreffende producten uit de winkel te verwijderen.
Falen ze hierin, dan kan sluiting alsnog volgen.