Tweede coffeeshop in Doetinchem: Magic krijgt vergunning voor vestiging aan Veemarkt 10

Burgemeester Boumans ziet nieuwe coffeeshop als oplossing voor straathandel en overlast.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Na jaren van discussie en toenemende straathandel krijgt Doetinchem vanaf 1 juni 2024 een tweede coffeeshop. Coffeeshop Magic zal zich vestigen aan de Veemarkt 10, naast de reeds bestaande coffeeshop. Burgemeester Mark Boumans ziet deze nieuwe vestiging als een mogelijke oplossing voor de groeiende overlast door straathandel. Hij benadrukte op de gemeente website dat de exploitant van Magic de vergunning heeft verkregen na een zorgvuldige procedure, waarbij strenge voorschriften en afspraken zijn vastgelegd.

Streng toezicht en strenge voorschriften voor coffeeshop Magic

De coffeeshop zal beperkte openingstijden hebben, van maandag tot en met vrijdag van 18:00 uur tot 00:00 uur, en in het weekend van 12:00 uur tot 00:00 uur.

Daarnaast zullen twee gecertificeerde beveiligers toezicht houden bij de ingang van de coffeeshop en in de omliggende straten. Zij zullen niet alleen bezoekers verwelkomen en controleren op leeftijd, maar ook hangjongeren en foutparkeerders aanspreken en de omgeving schoonhouden.

Verder zal er rondom de coffeeshop voldoende verlichting en camerabewaking zijn, en zal de buurt te allen tijde de coffeeshop kunnen bereiken via een mobiel nummer.

Betrokkenheid van buurt en gemeente bij besluitvorming

De beslissing om Magic een vergunning te verlenen, kwam niet zonder betrokkenheid van de buurt en de gemeenteraad. In september 2023 nodigde burgemeester Boumans belanghebbenden uit om te reageren op zijn voornemen om Magic een vergunning te verlenen. Hierop ontving hij in totaal 8 reacties, die uitvoerig werden besproken met de exploitant van Magic en andere betrokken partijen, waaronder de politie.

Burgemeester Boumans benadrukte het belang van een veilige en gezonde woon- en leefomgeving voor de buurt. Daarom zijn er strenge voorschriften gesteld aan de exploitant en zijn er aanvullende afspraken gemaakt. Hij belooft strikt toezicht te houden op de naleving hiervan en zal na een jaar opnieuw in gesprek gaan met de buurt over hun ervaringen.

Vertrouwen in samenwerking tussen buurt en gemeente voor beheersing van overlast

Hoewel de opening van Magic op 1 juni nog onzeker is, tonen zowel buurtbewoners als de gemeente vertrouwen in de samenwerking.

Jaap van Dijk, woordvoerder namens de buurt, benadrukte aan De Gelderlander de goede verhoudingen met de gemeente en het vertrouwen dat er niet meer overlast zal zijn dan voorheen.

Mocht de overlast toch toenemen, dan is er de belofte dat er actie zal worden ondernomen.

Voorlopig lijkt het echter niet tot een juridische strijd te komen, gezien het wederzijdse vertrouwen en de belofte van strikt toezicht door de gemeente.