Tweeling onderzoek: Alcohol, niet cannabis, verantwoordelijk schade hersenen jeugd

Studie bevestigd eerdere bevindingen dat alcohol, niet cannabis, de boosdoener is.

0
Alcohol cannabis schade hersenen
- Advertentie -

Alcoholgebruik, niet het gebruik van cannabis, wordt in verband gebracht met veranderingen in de morfologie van de hersenen, volgens gegevens gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.

Onderzoek met 436 tweelingen van 24 jaar

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota in de VS beoordeelden de relatie tussen alcohol- en cannabisblootstelling tijdens jonge volwassenheid op hersenmorfologie in een populatie-gebaseerde steekproef van 436 tweelingen van 24 jaar.

Auteurs meldden: “Meer alcohol, maar geen cannabis, misbruik was geassocieerd met verminderde dikte van prefrontale en frontale mediale cortex, evenals [de] temporale kwab, intraparietale sulcus, insula, pariëtale operculum, precuneus en pariëtale mediale gebieden.”

Neuroimaging-onderzoek geeft aan dat het intellectuele vermogen van de mens verband houdt met de hersenstructuur, inclusief de dikte van de hersenschors.

“Er werden geen significante associaties tussen cannabisgebruik en dikte [van de hersenschors] waargenomen”

Onderzoekers concludeerden: “Er werden geen significante associaties tussen cannabisgebruik en dikte waargenomen. Het ontbreken van cannabisspecifieke effecten komt overeen met literatuuronderzoeken, grote steekproefstudies en bewijs dat waargenomen cannabiseffecten verklaard kunnen worden door comorbide alcohol.”

“Deze studie levert nieuw bewijs dat alcoholgerelateerde reducties in corticale dikte van controle / opvallende hersennetwerken waarschijnlijk de effecten vertegenwoordigen van alcoholblootstelling en premorbide kenmerken van de genetische aanleg om alcohol te misbruiken. De dubbele effecten van deze twee aan alcohol gerelateerde causale invloeden hebben belangrijke en complementaire implicaties met betrekking tot de volksgezondheid en preventie-inspanningen om het drinken van jongeren te beteugelen.”

Studie bevestigd eerdere bevindingen dat alcohol, niet cannabis, de boosdoener is

De bevindingen komen overeen met die van verschillende andere onderzoeken – zoals deze studie uit 2017 en deze studie uit 2015 – die aangeven dat het gebruik van alcohol, maar niet van cannabis, wordt geassocieerd met negatieve veranderingen in de morfologie van de hersenen.

Volgens de bevindingen van een literatuuronderzoek van 69 studies gepubliceerd in JAMA Psychiatry, “zijn de associaties tussen cannabisgebruik en cognitief functioneren in cross-sectionele studies van adolescenten en jongvolwassenen klein en kunnen deze van twijfelachtig klinisch belang zijn voor de meeste individuen. Bovendien vermindert onthouding van langer dan 72 uur de cognitieve gebreken die verband houden met cannabisgebruik. De resultaten geven aan dat eerdere studies naar cannabisgebruik onder jongeren de omvang en hardnekkigheid van cognitieve gebreken die verband houden met het gebruik van cannabis mogelijk hebben overschat.”