Uganda’s Grondwettelijk Hof heeft een wet die drugs en verdovende middelen, zoals cannabis en khat, strafbaar stelde, nietigverklaard. Deze uitspraak volgt op een uitdaging die zes jaar geleden werd gestart door een groep khat-boeren als reactie op de wet van 2015.
Update, 22 mei:
?FRESH: Many global outlets recently reported on the nullification of Uganda’s Drug Control Act, and how it legalised cannabis. But the truth is much darker.
We spoke with civil rights lawyer @IsaacSsemakadde to understand his case to defend khat ⤵ ?https://t.co/tJrUyZM2v7
— TalkingDrugs (@Talkingdrugs) May 22, 2023
Zes jaar durende uitdaging resulteert in nietigverklaring van wet
Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de wet in zijn geheel is ingetrokken, omdat deze werd aangenomen zonder het vereiste quorum in het parlement.
Voor elke wet die in het Ugandese parlement wordt besproken en aangenomen, moet minstens een derde van alle stemgerechtigde leden aanwezig zijn in de vergadering.
Risico op arrestatie blijft bestaan ondanks nietigverklaring
Hoewel de wet is vernietigd, bestaat er nog steeds een risico op arrestatie voor het kweken, bezitten, consumeren of verkopen van verboden of beperkte drugs onder andere Ugandese wetten.
In Uganda worden veiligheidstroepen vaak ingezet om cannabis- en khat-boerderijen op privégrond te doorzoeken, te verbranden of te vernielen.
De verkoop en consumptie van deze kruiden voor recreatieve doeleinden is ook illegaal, en de politie arresteert vaak mensen voor het in bezit hebben ervan.
Toenemende trend in legalisatie van commerciële teelt en medische export van cannabis in Afrika
Over heel Afrika zijn landen bezig met het nemen van stappen richting legalisatie van commerciële teelt en export van medicinale cannabis.
Hoewel Uganda nog steeds beperkingen kent op het gebied van drugs en verdovende middelen, zijn er in andere Afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika en Lesotho al stappen gezet om cannabis te legaliseren voor zowel medicinale als recreatieve doeleinden. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een groeiende industrie van commerciële teelt en export, waarbij deze landen profiteren van de economische voordelen die gepaard gaan met de legalisatie van cannabis.
Het is nog onzeker hoe Uganda zal reageren op deze bredere trend in Afrika, maar de nietigverklaring van de wet op verdovende middelen kan een stap zijn in de richting van een meer progressief drugsbeleid in het land.
Met deze uitspraak van het Grondwettelijk Hof is de weg vrijgemaakt voor verdere discussie over de legalisatie van cannabis.