Verbod in Tsjechië van cannabinoïden HHC, HHCO en THCP definitief

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Marek Výborný maakte bekend dat de cannabinöiden HHC, HHCO en THCP op de lijst verslavende middelen zijn geplaatst.

0
Hexahydrocannabinol HHC
Structuur weergave van HHC (Hexahydrocannabinol)
- Advertentie -

Eerder deze week maakt de Tsjechische minister van Volksgezondheid Marek Výborný bekend dat wat we eerder hebben aangekondigd ook daadwerkelijk is doorgevoerd: de cannabinöiden HHC, HHCO en THCP zijn op de lijst van verboden middelen geplaatst (in Tsjechië verslavende middelen lijst).

Tsjechië plaatst cannabinöiden HHC, HHCO en THCP (tijdelijk) op de lijst verboden middelen

Op 14 februari schreef de minister namelijk op Twitter, vrij vertaald:

De regering heeft de tijdelijke opname van HHC op de lijst van verslavende middelen goedgekeurd. Een juiste beslissing, die wij als KDU-ČSL partij afgelopen zomer al hebben voorgesteld. Nu moet de regeling aangemeld worden bij de Europese Commissie en dan zijn wij klaar om direct de controlerende rol voor het ministerie van Landbouw en SZPI te vervullen.

Update, 20 februari 2024:

In dit artikel leggen ze uit waarom de maatregel aanvankelijk tijdelijk is:

De maatregel is tijdelijk en moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie, wat twee tot drie weken kan duren. Het zou in maart moeten worden afgedwongen. Sinds afgelopen zomer zijn zo’n 170 kinderen en jongeren in het ziekenhuis beland na een overdosis van deze producten. Van de Europese Unie wordt verwacht dat zij het probleem op Europese schaal aanpakt.

Reactie uit Tsjechië van cannabis journalist

In een reactie op LinkedIn liet de Tsjechische cannabis journalist Lukas Hurt weten in een uitgebreide reactie, vrij vertaald:

Het Ministerie van Volksgezondheid van de Tsjechische Republiek is er zojuist in geslaagd de regering te overtuigen om HHC, HHCO en THCP toe te voegen aan de lijst van verboden middelen. Handelaren en distributeurs met tonnen van deze half-synthetische cannabinoïden op voorraad in Tsjechische magazijnen maken zich nu grote zorgen over de toekomst (enkele van hen zijn grote spelers uit andere landen die zwaar op lobbywerk ingezet hebben in Praag om HHC etc. quasi-legaal te houden).

Maar er is geen reden tot feest, want de christendemocraten en het ministerie van Volksgezondheid, die doen alsof ze de dag hebben gered, hebben onze kinderen vandaag niet beschermd tegen mogelijke schade. Waarom? De reden is simpel: veel HHC-verkopers zullen gewoon overschakelen naar de nog krachtiger en minder onderzochte HHCP (dat al wordt aangeboden, maar waar het Ministerie van Volksgezondheid zich blijkbaar niet van bewust is) en andere half-synthetische “cannabinoïden” met vreemde namen

De enige oplossing om de eindeloze stroom van half-synthetische alternatieven voor THC te stoppen, is de cannabisteelt te beëindigen door middel van rationele regulering.

Andere landen gingen al over tot een verbod op HHC

Op dit moment zijn er elf Europese landen die actie hebben ondernomen om HHC nog dit jaar te verbieden of te reguleren. Zo werd het recentelijk in Oostenrijk verboden, nog net voor de waarschuwing van het EMCDDA. En later ook in Frankrijk.

In januari vorig jaar heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten te vermarkten.