Tijdelijk verbod op HHC in Tsjechië na overdosering bij kinderen

Vlastimil Válek, de Tsjechische minister van Volksgezondheid Válek, stelt voor HHC op de lijst van verboden stoffen te plaatsen na recente gevallen van overdosering bij kinderen.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

De Tsjechische regering heeft eerder deze week aangekondigd dat het gebruik van de stof HHC (Hexahydrocannabinol) tijdelijk zal worden verboden, nadat meerdere kinderen onlangs werden opgenomen na overdoses. Het besluit zal op de volgende kabinetsvergadering plaatsvinden, in afwachting van de goedkeuring van een wet inzake psychomodulerende stoffen, waarover de coalitie het nog niet eens is.

Update, 16 februari: Verbod in Tsjechië van cannabinoïden HHC, HHCO en THCP definitief

Minister van Volksgezondheid waarschuwt ouders voor gevaren van HHC

Vlastimil Válek, de minister van Volksgezondheid (TOP 09), heeft voorgesteld HHC op de lijst van verslavende en verboden stoffen te plaatsen, vanwege een toenemend aantal kinderen dat een overdosis kreeg na het consumeren van producten met HHC.

“Het zijn stoffen die ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Ik roep alle ouders op om hun kinderen te waarschuwen om deze producten niet te consumeren. Ze zijn zeer gevaarlijk,” waarschuwde Válek.

In juli vorig jaar was de berichtgeving uit Tsjechië juist dat ze HHC niet gingen verbieden, maar reguleren.

Piratenpartij verzet zich tegen HHC-verbod

De Piratenpartij heeft zich eerder deze week voorafgaand aan de regeringsvergadering verzet tegen het algemene verbod op HHC-producten.

Via sociale media uitten ze hun bezorgdheid: “Een algemeen verbod op producten met HHC zal niet helpen. Er verschijnen nu al nieuwe derivaten,” tweette de coalitiepartij.

Ze benadrukten dat het verbod pas over weken tot maanden van kracht kan worden en in de tussentijd mogelijk gevaarlijkere alternatieven kunnen opduiken.

Andere landen gingen al over tot een verbod op HHC

Op dit moment zijn er elf Europese landen die actie hebben ondernomen om HHC nog dit jaar te verbieden of te reguleren. Zo werd het recentelijk in Oostenrijk verboden, nog net voor de waarschuwing van het EMCDDA. En later ook in Frankrijk.

In januari vorig jaar heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten te vermarkten.