Tsjechië gaat HHC niet verbieden maar reguleren

Tsjechië gaat HHC (Hexahydrocannabinol) en andere semi-synthetische cannabinoïden niet verbieden maar reguleren.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

De Tsjechische Piratenpartij maakte eerder deze week bekend dat ze hun coalitiegenoten ervan hebben weten te overtuigen dat HHC (Hexahydrocannabinol) en andere semi-synthetische cannabinoïden niet verboden moeten worden, maar in de plaats daarvan gereguleerd moeten worden.

Update, 16 februari: Verbod in Tsjechië van cannabinoïden HHC, HHCO en THCP definitief

In een wat langere verklaring schrijven ze in een Instagram post:

“De ongereguleerde verkoop van verslavende stoffen zoals kratom en HHC is duidelijk een probleem, vooral wanneer vergelijkbare producten beschikbaar zijn voor kinderen. Bij deze stoffen wordt onder de huidige omstandigheden de aanbevolen dosering, waarschuwingen voor combinatie met andere stoffen en gegarandeerde kwaliteit niet vermeld (en mag ook niet vermeld worden). Er zijn pogingen geweest om een verbod in te stellen, maar het is al lang duidelijk dat een strikt verbod geen oplossing biedt.

We zijn erin geslaagd om onze coalitiepartners in de regering hiervan te overtuigen. Kratom en HHC worden dus NIET opgenomen in de lijst van verboden stoffen. In plaats daarvan zullen we, zoals we hebben voorgesteld in samenwerking met de drugscoördinator, overgaan tot een betere regulering van deze stoffen, zodat ze niet toegankelijk zijn voor kinderen en jongeren, en geen schade toebrengen aan volwassen gebruikers.”

Op LinkedIn schreef de Tsjechische cannabis journalist Lukas Hurt in een reactie:

Vandaag heeft de Tsjechische regering besloten om kratom, hhc en enkele andere semi-synthetische cannabinoïden niet op de lijst van verboden stoffen te plaatsen! Bovendien zal er binnenkort waarschijnlijk een regelgevend kader worden geïntroduceerd voor deze stoffen en andere “psychomodulerende” stoffen, op initiatief van een parlementslid.

Dit is een werkelijk revolutionair concept van drugbeheer, ontwikkeld door onze nationale drugscoördinator Jindrich Voboril en zijn team, die ook pleiten voor het einde van het cannabis (THC) verbod.

Nu vraag ik me af welke invloed deze ontwikkeling zal hebben op de inspanningen van Tsjechië (en Europa) om cannabis te reguleren.

Andere landen gingen wel al over tot een verbod op HHC

Op dit moment zijn er elf Europese landen die actie hebben ondernomen om HHC nog dit jaar te verbieden of te reguleren. Zo werd het recentelijk in Oostenrijk verboden, nog net voor de waarschuwing van het EMCDDA. En later ook in Frankrijk.

In januari heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.