Voor het eerst meer verkoop legale wiet in Canada dan illegale

Er werd 824 miljoen Canadese dollar uitgegeven aan legale wiet, tegenover 754 miljoen aan illegale wiet.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Het heeft even geduurd (cannabis werd gelegaliseerd in Canada in 2018), maar volgens de gegevens van Statistics Canada zouden de Canadezen in Q3 van 2020 meer geld hebben besteed aan legale wiet (824 miljoen Canadese dollar) dan illegale wiet (754 miljoen Canadese dollar).

Voor het eerst sinds de invoering van de legalisatie in 2018 meer legale wiet verkocht dan illegale wiet in Canada

De gegevens zijn te zien via de website van Statistics Canada, maar hieronder is ook de tabel te zien voor de handigheid.

Canada illegale wiet vs legale wiet
Bron: Statistics Canada

Het gaat dus om de gemarkeerde gegevens.

De uitgaven voor medicinale cannabis bedroegen overigens in het derde kwartaal van 2020 een 146 miljoen Canadese dollar, waarmee Canada verreweg de grootste landelijk gereguleerde medicinale cannabis markt ter wereld is.

Hoe ze dat meten?

Goede vraag. Aanvankelijk hadden we hier ook geen antwoord op, maar even Google gebruiken leverde een antwoord op van Statistics Canada zelf. Dat samenvatten is alleen niet zo gemakkelijk, dus of je vertrouwd op de berichtgeving of je kan er zelf verder in duiken.

Voor Nederland is dit dus ook een les met het oog op het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Hoe je verwachtingen ook zijn, wat we leren uit Canada is dat ook al legaliseer je in het hele land (in tegenstelling tot het wietexperiment in 10 gemeenten), de zwarte markt zal blijven bestaan. Maar het marktaandeel wordt wel minder. Het heeft dus wel even tijd nodig.

Canada is overigens daarnaast vrij laat pas begonnen (een jaar later) met de verkoop van edibles (eetbare producten met cannabis) en concentraten (zoals hasjolie, maar ook hasj valt daaronder), waardoor veel cannabisgebruikers naar de zwarte markt bleven gaan. Die fout wordt nu ook gemaakt in Nederland met het beperkte aanbod. In Canada spreken ze daarom over Cannabis 2.0 nu ook de edibles en de concentraten beschikbaar zijn.