Nieuwe wet in VS verbied verzending e-sigaretten via de post vanaf 27 maart

Het verbod omvat alle apparaten voor het verdampen van e-vloeistoffen en olie, nicotine- en nicotinevrije e-liquids, CBD- en delta 8-cartridges, vloeistoffen en oliën, en elk gerelateerd onderdeel, onderdeel of accessoire dat voor die producten bedoeld is.

0
Aphria NASDAQ APHA 510 THC vaporizer cartridges
Legale THC vaporizer cartridge van Aphria uit Canada. Foto via Aphria.
- Advertentie -

Een follow-up op onze berichtgeving van juli vorig jaar. Toen berichtte we al namelijk dat het Congres in de VS ging stemmen over verbod op het verzenden van e-sigaretten via de post. Eind december 2020 keurde het Congres een enorm uitgavenpakket goed met een wetsvoorstel voor coronavirusbestrijding, en – diep begraven in het document van 5000 pagina’s – een wet met de titel ‘Preventing Online Sales of E-Cigarettes to Children Act’ die van kracht gaat op 27 maart aanstaande.

Doel van de wet was om het de schade van e-sigaretten (met THC en/of CBD) aangelijnd met vitamine E-acetaat daarmee in te perken. Maar dat doen ze door een algemeen verbod te leggen op de verzending van e-sigaretten met ook consequenties voor de cannabisindustrie.

Prevent All Cigarette Trafficking (PACT) Act

Het verbod op verzending en de bepalingen van de PACT Act (hier in te lezen op pagina 5136) zullen alle apparaten voor het verdampen van e-vloeistoffen (voor e-sigaretten) en olie omvatten, nicotine- en nicotinevrije e-liquids, CBD- en delta 8-cartridges, vloeistoffen en oliën, en elk gerelateerd onderdeel, onderdeel of accessoire dat voor die producten bedoeld is.

Maakt het moeilijk voor bedrijven om direct aan hun klanten te verkopen (B2C) maar ook van leverancier naar verkoper (B2B)

Na het aannemen van de nieuwe wet kondigden de grote particuliere bezorgbedrijven aan dat ook zij zouden stoppen met het leveren van vapeproducten, niet alleen aan huizen maar ook aan bedrijven.

Fedex beëindigt de verzending van vape-producten op 1 maart en UPS op 5 april. DHL had het verzenden van vaping- en nicotineproducten in de VS al verboden voordat de wet werd aangenomen laat Vaping 360 weten.

Dit maakt het moeilijker voor bedrijven om direct aan hun klanten te verkopen (B2C) maar ook van leverancier naar verkoper (B2B). Alhoewel dat mogelijk blijft mits ze de juiste papieren hebben.

Gevolgen voor de branch en consumenten

Wie zal het overleven? Bedrijven die “de cashflow of de reserves hebben om de komende drie of vier maanden van totale onzekerheid te overleven”, zegt veteraan uit de vape industrie Geoff Habicht tegen Vaping 360. Bedrijven die enkele weken of maanden van verstoring van hun inkomen niet kunnen overleven, zullen het waarschijnlijk niet redden.

Analist Jef Martens van Supscore gaf eerder al een reactie in het stuk gepubliceerd op deze website over het onderzoek van Fundación CANNA naar het gebruik van vitamine E-acetaat in Europese CBD e-liquids: “Ik heb de situatie met de verontreinigde e-sigarettenvloeistof op de voet gevolgd. Ook bij mij zat de schrik er goed in, aangezien ik een groot voorstander ben van e-liquids vanwege het gerichte doseren en geschiktheid qua toedieningsmethode.”

“(…)DEZE CAPSULES, OOK WEL PODS GENOEMD EN/OF KANT-EN-KLAAR PENNEN, WORDEN NORMALITER VOOR VEEL GELD AANGEBODEN VIA LEGALE WINKELS(…)”

Belangrijk om te weten is hoe de verontreiniging met vitamine E-acetaat ontstaan is en waar dit op de markt kwam: “Twee broers zijn opgepakt in deze zaak. Zij hebben via online platforms voor een schijntje e-liquid met THC verkocht. Deze capsules, ook wel pods genoemd en/of kant-en-klaar pennen, worden normaliter voor veel geld aangeboden via legale winkels. De producten die consumenten in de reguliere winkel kopen zijn gecertificeerd schoon en laboratorium getest. De gearresteerde heren hebben zonder kennis van zaken gerommeld met de ingrediënten.”

De heren zijn na onderzoek door de overheid in de Verenigde Staten opgepakt en veroordeeld voor het in gevaar brengen van de gezondheid van de argeloze individuen. “Ze voegden vitamine E toe, een product dat er qua kleur net zo uitziet als THC extracten opgelost in e-liquid. Een kwaliteitskenmerk van THC extracten is dat ze niet vloeibaar, maar stroperig zijn. Hoe stroperiger, hoe geconcentreerder is de overtuiging. Met die reden dikten de criminelen het zelfgemaakte product aan. Ze hadden geen idee dat het verdampen van vitamine E een omzetting in een acetaatverbinding opleverde.”

Leren van de Verenigde Staten

Maar uiteindelijk heeft het dus consequenties voor de hele branch, maar ook voor gebruikers die ervoor (willen) kiezen om gezonder hun cannabis (of nicotine) te consumeren met e-liquids.

Het beste wat Europa kan doen is om hiervan te leren en niet dezelfde fouten te begaan en voordat het hier tot een mogelijke ‘vape crisis’ gaat leiden, deze industrie te legaliseren in het geval van THC en in het algemeen te reguleren. Oftewel: harm-reduction toepassen in plaats van verbieden.