Zwitserland breidt lijst met verboden synthetische cannabinoïden uit

Het Zwitserse Departement van Binnenlandse Zaken heeft op 9 oktober 2023 10 nieuwe individuele stoffen en een groep van synthetische cannabinoïden toegevoegd aan de lijst van verboden middelen.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Het Zwitserse Departement van Binnenlandse Zaken (DFI) heeft op 9 oktober 2023 aangekondigd dat er nieuwe synthetische cannabinoïden en individuele stoffen zoals HHCP, delta-9-THCP, delta-8-THCP en H4CBD zijn toegevoegd aan de lijst van verboden stoffen, als reactie op de toenemende misbruik van synthetische substanties als verdovingsmiddelen.

Beperkingen en uitzonderingen

Vanaf de genoemde datum zullen deze verboden stoffen niet langer legaal kunnen worden vervaardigd, verhandeld of gedistribueerd in Zwitserland.

Er zullen echter uitzonderingen gelden voor industrieel en wetenschappelijk gebruik, terwijl natuurlijk voorkomende cannabinoïden zoals CBD, CBC en CBG buiten de beperkingen vallen.

Reacties en visie van de industrie

De Zwitserse cannabisvereniging IG Hanf verwelkomt de uitbreiding van de lijst als een belangrijke stap om de gezondheid van burgers te beschermen en om wettelijke duidelijkheid te verschaffen aan distributeurs in Zwitserland.

Ze benadrukt dat het probleem van synthetische en semi-synthetische cannabinoïden niet effectief is aangepakt sinds 2011, en dat een effectieve bescherming van de volksgezondheid alleen mogelijk is in een gereguleerde markt voor hennep en hennepgerelateerde producten.

De vereniging onderstreept ook het belang van een redelijke regulering van cannabis voor jeugdbescherming, consumentenveiligheid, kwaliteitsborging, bestrijding van de zwarte markt en duurzame ontwikkeling van de Zwitserse hennepindustrie.