Zwolse ondernemer bij Raad van State voor overtreding growshopwet

Een Zwolse growshop ondernemer wordt namelijk, ondanks vrijspraak in een strafzaak, geconfronteerd met bestuurlijke maatregelen van burgemeester Snijders.

0
Raad van State
- Advertentie -

In een opmerkelijke juridische twist staat een Zwolse ondernemer centraal, die ondanks vrijspraak in een strafzaak nu geconfronteerd wordt met bestuurlijke maatregelen van burgemeester Snijders. De advocaat van de ondernemer claimt strijdigheid met het Europese Verdrag voor de rechten van de mens en heeft het geschil voorgelegd aan de Raad van State.

Bestuurlijke maatregelen na vrijspraak

De eigenaar van groothandel De Groene Tulp en tevens exploitant van een webwinkel voor thuistelers werd vrijgesproken in een strafzaak waarbij onvoldoende bewijs voor een Opiumwet-overtreding werd gevonden.

Desondanks nam burgemeester Snijders op bestuursrechtelijke gronden maatregelen, gebaseerd op aanvullend bewijs van een deskundige, wat resulteerde in de opdracht om alle benodigdheden voor een wietplantage uit de verkoop te halen.

Principiële zaak en ‘Fair Trial’

Voor de advocate van de ondernemer is deze zaak principieel en onbegrijpelijk voor de gemiddelde burger.

Ze betoogt dat het tegenstrijdig is dat vrijspraak in een strafzaak toch kan leiden tot bestuurlijke straf.

De Raad van State staat voor de uitdaging om te bepalen of het optreden van de burgemeester in lijn is met het recht op een ‘fair trial’ volgens het Europese Verdrag voor de rechten van de mens.