Helmond gaat experimenteren met nieuwe huurcontracten en meerdere controles per jaar om tegen te gaan dat op bedrijventereinen cannabis wordt gekweekt of andere drugs worden geproduceerd. Dat laat het Eindhovens Dagblad weten.
Initiatief van Stichting Bedrijventerreinen Helmond, OM en gemeente
gestandaardiseerde huurovereenkomst gebruiken en minimaal drie controles per jaar uitvoeren
Het Eindhovens Dagblad laat weten dat het een initiatief is van Stichting Bedrijventerreinen Helmond, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Verder melden ze dat ‘verhuurders die een gestandaardiseerde huurovereenkomst gebruiken en minimaal drie controles per jaar uitvoeren, worden niet meteen strafrechtelijk vervolgd als in hun pand een drugslab, hennepkwekerij of verdovende middelen worden gevonden.’
Het komt er dus op neer dat verhuurders hiermee worden beschermd van strafrechtelijke vervolging, mocht een huurder besluiten om cannabis te verbouwen of andere drugs te produceren in een van hun panden.
Helmond is een van de controle gemeenten wietproef
Helmond is overigens een van de zeven zogenaamde controle gemeenten voor de wietproef. Dat wil zeggen dat er geen wietexperiment plaatsvindt, maar het idee is dat de resultaten van de wietproef gemeenten dan kunnen vergeleken worden met de controle gemeenten.
Eerder werd bekend gemaakt dat er 149 aanmeldingen zijn binnen gekomen om een van de tien kwekers in het experiment te worden. Die selectieprocedure loopt nu en wordt naar verwachting pas na de Tweede Kamer verkiezingen in maart bekend gemaakt wie het gaan worden. Mits het nieuw gekozen kabinet er niet voor kiest om niet door te gaan met de wietproef. Dat behoort tot een van de mogelijkheden, evenals dat ze overgaan tot het beter aanpakken door bijvoorbeeld de wietwet van van D66 uit de ijskast te halen. Deze wet is aangenomen door de Tweede Kamer, maar is nooit tot een stemming gekomen in de Eerste Kamer. De wietwet gaat verder dan de wietproef en zou de achterdeur van de coffeeshops direct op landelijk niveau regelen.