Nadat eerder al het nieuws naar buiten kwam van CanBuiten wat toch mee mag loten met de wietproef, werd net bekend (21:41) dat Project C morgen niet mag meeloten voor het experiment gesloten coffeeshopketen. Ze verloren hun kortgeding.
De loting is donderdag om 11.00 uur.
Rechter Vetter wijst het verzoek van #ProjectC om de loting morgen te verbieden, af. De loting om 10 kandidaten te selecteren voor deelname aan het experiment met legale wietteelt kan gewoon doorgaan.
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
De rechter zegt dat #ProjectC beter naar de bestuursrechter had kunnen stappen om de inhoud van de plannen te toetsen en een voorlopige voorziening te vragen. ,,Ik kan niet op de stoel van de bestuursrechter gaan zitten.”
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
Advocaat en mede initiatiefnemer van Project C Peter Schouten reageerde via Twitter:
Uitspraak van de kortgedingrechter: de vorderingen van #ProjectC worden afgewezen. Dus wij komen niet bij de selectie van de loting. We gaan wel door met een bezwaar- en beroepprocedure bij de Minister. #wietproef
— Peter C. Schouten (@SchoutenLegal) December 2, 2020
De volgende dag Tweette hij het volgende:
Voor #ProjectC is het nu over en sluiten. Het bestuur wenst alle concollega’s die worden ingeloot heel veel succes. Maak er svp een mooi #Wietexperiment van voor alle consumenten van cannabis! Legalisering van softdrugs en regulering harddrugs is pure criminaliteitsbestrijding.
— Peter C. Schouten (@SchoutenLegal) December 3, 2020
Toch niet meeloten voor Project C
Project C spande een kortgeding tegen de Staat der Nederlanden om de wietproef loting van morgen 3 december uit te stellen.
Saskia Belleman names de Telegraaf tweette live mee met de rechtszaak onder hashtag #ProjectC. We haalden uit het proces enkele interessante tweets (klik op de hashtag voor alle tweets).
Er zijn andere afgewezen kandidaten die dat al hebben gedaan. Vier voorlopige voorzieningen zijn vandaag behandeld: 2 werden er afgewezen, 1 toegewezen en in 1 zaak moet nog een beslissing worden genomen. Morgenochtend dient er nog een 5de procedure. #ProjectC
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
Dit is nieuws: het kortgeding van CanBuiten en Project C waren dus geen uitzondering. Er zijn namelijk drie afwijzingen (inclusief Project C) door de rechter gedaan tot dusver.
Schouten vindt het uitstellen van de loting morgen geen onredelijke eis. De overheid heeft in de hele procedure zelf lang stilgezeten, zegt hij. #ProjectC
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
Volgens de landsadvocaat is voldoen aan alle eisen nog steeds geen garantie dat een project mag meedoen. Dat voor #ProjectC al veel investeringen zijn gedaan, noemt ze ,,ondernemersrisico.”
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
In bovenstaande Tweet hoorden we voor het eerst van de landsadvocaat.
Schouten vindt dat de opmerking van Wisman dat voldoen aan alle voorwaarden en regels nog niet automatisch wil zeggen dat je mee mag loten, precies duidelijk maakt wat er mis is met de procedure. #ProjectC
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) December 2, 2020
Loting op 3 december
De Rijksoverheid publiceerde een bericht op 27 november dat de ‘selectie wiettelers in afrondende fase’ is en de loting op 3 december zal plaatsvinden. Verder lieten ze weten: “De 10 aspirant wiettelers die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt en hier geen bezwaren uit voortkomen kunnen eind februari 2021 de telers formeel aangewezen worden.”
In de kamerbrief die volgde, werd meer duidelijk over het proces.
“Er zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Dat betekent dat er geloot zal worden. De loting door de notaris vindt plaats op 3 december as. Aan alle aanvragers die doorgaan wordt een lotnummer toegekend. In totaal doen 39 lotnummers mee in de loting.”
Met CanBuiten, maakt dat dus 52 aanvragen die door de selectie zijn gekomen, met in totaal 40 lotnummers.
“DIT VERKLAART WAAROM ER VAN DE 51 AANVRAGEN
DIE DOOR ZIJN, UITEINDELIJK 39 LOTNUMMERS OVERBLIJVEN”
En als je wel door de selectie bent gekomen, maar niet bent uitgeloot? “Sommige aanvragers hebben meerdere aanvragen ingediend met alternatieve locaties. In die gevallen dat de aanvrager de intentie heeft om op één van die locaties te starten, loot deze aanvrager mee met één lotnummer. In geval de aanvrager de intentie heeft om meerdere teeltbedrijven te vestigen, zijn er meerdere lotnummers toegekend. Dit verklaart waarom er van de 51 aanvragen
die door zijn, uiteindelijk 39 lotnummers overblijven. De eerste tien ingelote
aanvragers gaan door voor een BIBOB-onderzoek. De nummers 11 en volgende
komen op een wachtlijst.”
Ook over die BIBOB lieten ze nog wat meer weten: “Indien het BIBOB-onderzoek aanleiding geeft om negatief te besluiten op een ingelote aanvrager, dan volgt een BIBOB-onderzoek van de eerstvolgende aanvrager op de wachtlijst.”