Amerikaanse overheidsinstanties CDC en FDA waarschuwen voor delta-8 THC

De opkomst van Delta-8 THC (en Delta-10 THC) gaan zeker niet onopgemerkt.

0
Delta-8 THC edibles gummies
Foto via PRNewsfoto/Eighty Six Brand
- Advertentie -

De twee Amerikaanse overheidsinstanties Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Food and Drug Administration (FDA) waarschuwen in berichtgeving over de potentiële risico’s van de cannabinoïde delta-8 THC.

De opkomst van Delta-8 THC en Delta-10 THC gaan zeker niet onopgemerkt

In het nieuwsbericht schrijft de CDC in haar conclusie:

“De toename van delta-8 THC-producten op cannabis- en hennepmarkten heeft de beschikbaarheid van psychoactieve cannabisproducten vergroot, zelfs in staten, territoria van stammen waar niet-medisch volwassen cannabisgebruik wettelijk niet is toegestaan. Variaties in productinhoud, productiepraktijken, etikettering en mogelijk verkeerd begrip van de psychoactieve eigenschappen van delta-8 THC kunnen leiden tot onverwachte effecten bij consumenten. Er zijn meldingen van bijwerkingen beschreven met producten die delta-8 THC bevatten en die hebben geleid tot behandeling in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp van de consument. Toegenomen meldingen van bijwerkingen met betrekking tot delta-8 THC, evenals voorlopige meldingen van de opkomst van andere op vergelijkbare wijze geproduceerde producten die zijn afgeleid van cannabis, rechtvaardigen de voortdurende monitoring en tracking van bijwerkingen met betrekking tot THC.”

Ook de FDA deed er een melding uit.

“Het is belangrijk dat consumenten zich ervan bewust zijn dat delta-8 THC-producten niet door de FDA zijn geëvalueerd of goedgekeurd voor veilig gebruik in welke context dan ook”, aldus de FDA op hun website. “Ze kunnen op een manier op de markt worden gebracht die de volksgezondheid in gevaar brengt en moeten vooral buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden.”

Het bureau zei dat sommige delta-8-producten worden bestempeld als “hennep”, wat consumenten zou kunnen misleiden die op zoek zijn naar niet psychoactieve cannabinoïden uit de plant. En van december 2020 tot juli 2021 zei de FDA dat het 22 meldingen van bijwerkingen heeft geregistreerd van mensen die symptomen hebben ervaren zoals “braken, hallucinaties, moeite met staan en bewustzijnsverlies”.

“De FDA maakt zich ook zorgen dat delta-8 THC-producten consumenten waarschijnlijk blootstellen aan veel hogere niveaus van de stof dan van nature voorkomen in ruwe hennepextracten van cannabis,” valt te lezen op de FDA website. “Er kan dus niet worden vertrouwd op historisch gebruik van cannabis bij het vaststellen van een veiligheidsniveau voor deze producten bij mensen.”

Ook in Nederland al aangetroffen

Net zoals je al een tijdje Californische wiet op de menukaarten van de coffeeshops kunt vinden, zo ook heeft delta-8 THC al zijn weg naar hier kunnen vinden. De redactie kan bevestigen dat het al ergens op een menu heeft gestaan. Tot dusver heeft het nog geen problemen opgeleverd. Maar de grote vraag is of we het überhaupt wel moeten willen. Die vraag stelden we dan ook voor naar aanleiding van deze column aan onze volgers op Instagram. Daar bleef het verdeeld: precies 50/50. Op een ander account was het 25/75 (ja/nee).

In principe zit het probleem niet zo zeer bij de producten of de beiden cannabinoïden, maar eerder bij bedrijven die misbruik maken van de situatie door producten aan te bieden (zonder of met delta-8 THC) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Vergelijkbaar met de neppe cannabis producten die worden aangeboden bij de verschillende toeristenwinkeltjes in Amsterdam.