Amerikanen overweldigend vóór de legalisatie van (medicinale) cannabis

Slechts een op de tien Amerikanen zegt dat het gebruik van cannabis niet legaal zou moeten zijn.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Het gerenommeerde peilingsbureau Pew Research Center maakte eerder deze week bekend dat er een overweldigende meerderheid is van de Amerikanen die voorstander is van de legalisatie van cannabis voor volwassenen of alleen voor medicinaal gebruik.

Een overweldigend deel van de Amerikaanse volwassenen (88%) vindt dat cannabis legaal moet zijn voor medisch en recreatief gebruik door volwassenen (59%) of dat het alleen legaal moet zijn voor medisch gebruik (30%). Slechts een op de tien (10%) zegt dat het gebruik van cannabis niet legaal zou moeten zijn, volgens een onderzoek van het Pew Research Center, uitgevoerd van 10 tot 16 oktober 2022. Deze opvattingen zijn vrijwel ongewijzigd sinds april 2021.

Steun voor de legalisering van cannabis in de Verenigde Staten in grote mate afhankelijk van leeftijd

Wel zijn er nog steeds aanzienlijke leeftijds- en partijdige verschillen in de opvattingen van Amerikanen over cannabis. Hoewel een zeer klein deel van de volwassenen van alle leeftijden volledig tegen de legalisering van de drug is, zijn oudere volwassenen veel minder geneigd dan jongeren om de legalisering ervan voor recreatieve doeleinden te bevorderen.

Dit is met name het geval bij mensen van 75 jaar en ouder, van wie slechts drie op de tien vinden dat cannabis legaal moet zijn voor zowel medisch als recreatief gebruik. Grotere aandelen in elke andere leeftijdsgroep – inclusief 53% van de leeftijdsgroep 65 tot 74 – zeggen dat cannabis legaal moet zijn voor zowel medisch als recreatief gebruik.

Republikeinen zijn voorzichtiger dan Democraten als het gaat om het legaliseren van cannabis voor recreatief gebruik: 45% van de Republikeinen en Republikeinse onafhankelijken is voorstander van legalisering van cannabis voor zowel medisch als recreatief gebruik, terwijl 39% zegt dat het alleen legaal zou moeten zijn voor medisch gebruik. Ter vergelijking: 73% van de Democraten vindt dat cannabis legaal moet zijn voor zowel medisch als recreatief gebruik; nog eens 21% vindt dat het alleen legaal moet zijn voor medisch gebruik.

Binnen elke partij zijn ideologische verschillen duidelijk. Ongeveer vier op de tien conservatieve Republikeinen (37%) vinden dat cannabis legaal moet zijn voor medisch en recreatief gebruik, vergeleken met een meerderheid van 60% van de gematigde en liberale Republikeinen.

Bijna tweederde van de conservatieve en gematigde Democraten (63%) vindt dat cannabis legaal moet zijn voor medisch en recreatief gebruik. Een overweldigende meerderheid van de liberaal-democraten (84%) zegt hetzelfde.

Ook verschillen in raciale en etnische verschillen in opvattingen over het legaliseren van cannabis

Er zijn ook raciale en etnische verschillen in opvattingen over het legaliseren van cannabis. Ongeveer tweederde van de zwarte volwassenen (68%) en zes op de tien blanke volwassenen vindt dat cannabis legaal moet zijn voor medisch en recreatief gebruik, vergeleken met kleinere aandelen van Latijnse-Amerikanen (49%) en Aziatische volwassenen (48%).

Eerder dit jaar gaf 68% van de volwassenen die gepeild werden door Gallup al dat cannabis legaal moet zijn.