Peiling: 68% Amerikanen vóór legalisatie cannabis, 51% Republikeinen

Conservatieve, religieuze en oudere Amerikanen zijn het minst voor de legalisatie van cannabis, terwijl liberale, niet-religieuze en jongere Amerikanen (zoals verwacht) voor de legalisering van cannabis zijn.

0
acreage holdings
- Advertentie -

Een eerder deze week gepubliceerde peiling van het gerenommeerde peilingsbureau Gallup vond dat 68% van de Amerikanen vóór de legalisatie van cannabis zijn, waaronder 51% van de Republikeinen.

68% van de Amerikaanse bevolking voorstander van legalisering cannabis

Die 68% is overigens geen record, want begin deze maand vond Gallup ook al dat 68% van de Amerikanen voor de legalisatie van cannabis is. Echter was destijds nog 50% van de Republikeinen voor. Dat is nu 51% en daarmee een nipte meerderheid.

Steun amerikaanse bevolking legalisatie van cannabis 68%
Bron: Gallup

Dat is relevant voor de Amerikaanse politiek, want tijdens de afgelopen tussentijdse verkiezingen deden de Republikeinen het weliswaar aardig, maar niet zo goed als verwacht.

Sterker nog, op moment van schrijven is nog steeds niet bekend of ze eigenlijk wel die meerderheid in het Huis van Afgevaardigden halen.

Inmiddels is al duidelijk dat ze niet de meerderheid hebben behaald in de Senaat, waar de Democraten het voor het zeggen blijven houden.

Wel werd cannabis voor recreatief gelegaliseerd in Maryland en Missouri, respectievelijk de 20ste en 21ste staat die overgingen tot legalisering.

Ook nipte meerderheid Republikeinen voorstander van legalisatie

Conservatieve, religieuze en oudere Amerikanen zijn het minst voor de legalisatie van cannabis, terwijl liberale, niet-religieuze en jongere Amerikanen (zoals verwacht) voor de legalisering van cannabis zijn.

Specifiek, subgroepen waarvan de steun voor legalisatie het nationale gemiddelde met 10 of meer procentpunten overschrijdt, zijn onder meer degenen zonder religieuze voorkeur (89%), zelfbenoemde Liberalen (84%), Democraten (81%), jongvolwassenen (79%) en degenen die zelden of nooit religieuze diensten bijwonen (78%).

Groepen waarvan de steun minstens 10 punten onder het nationale gemiddelde ligt, zijn onder meer degenen die wekelijks naar de kerk gaan (46%), conservatieven (49%), Republikeinen (51%), oudere volwassenen (53%) en Latijns-Amerikaanse volwassenen (56%).

Steun voor de legalisering van cannabis onder Amerikaanse subgroepen
Bron: Gallup

Vooral jongeren en Liberalen voor legalisering

Op elk leeftijdsniveau zijn conservatieven minder geneigd dan gematigden of liberalen om cannabis legaal te maken. De meerderheid van de jongere conservatieven (jonger dan 50 jaar) is echter voorstander van legalisatie, vergeleken met 32% van de oudere conservatieven.

Leeftijdsverschillen tussen politiek gematigden zijn bescheidener, met 20 punten tussen de oudste (62%) en jongste (82%) gematigden. Dat staat in contrast met een kloof van 33 punten tussen de oudste en jongste conservatieven. Liberalen tonen daarentegen een vergelijkbare hoge steun – 81% of hoger – ongeacht hun leeftijd.

Steun voor legalisatie cannabis Amerikaanse bevolking per leeftijd
Bron: Gallup