Studie: Geen toename gebruik cannabis door jeugd na legalisatie Canada

Eerder gepubliceerd onderzoek uit de Verenigde Staten en Canada vonden eerder vergelijkbare bevindingen.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Een nieuwe studie die recent in oktober werd gepubliceerd heeft geen toename gevonden van het gebruik van cannabis door de jeugd in Canada nadat het land cannabis legaliseerde in 2018.

De onderzoekers gebruikten Interrupted Time Series-ontwerp en gegevens van nationaal representatieve, herhaalde Canadese transversale enquêtes over 16 jaar. De primaire uitkomsten waren het aantal initiaties (starten) met cannabis en de prevalentie van cannabisgebruik onder jongeren. De secundaire uitkomsten waren zelfgerapporteerde leeftijd van het eerste cannabisgebruik, gemakkelijke toegang tot cannabis en perceptie van cannabisschade onder jongeren.

Na de legalisatie was het initiatiepercentage onder jongeren 2,7 procentpunten (95% betrouwbaarheidsinterval: 1,7-3,7; p < 0,01) of 69% hoger, hoewel er geen significante toename was in de algehele prevalentie van cannabisgebruik. Bovendien was er een vertraging van 4 maanden in de gemiddelde leeftijd van het eerste cannabisgebruik onder jongeren van 17-18 jaar (95% betrouwbaarheidsinterval: 2,6-5,5 maanden; p < .01). De legalisatie ging gepaard met een grotere perceptie van cannabisschade, maar ook met een gemakkelijkere toegang tot cannabis.

De effecten van legalisatie op cannabisgebruik door jongeren na 1 jaar zijn gemengd. Hoewel ze een toename zagen in het starten met cannabis onder jongeren die nog nooit cannabis hadden gebruikt, was er geen verandering in de algemene prevalentie van cannabisgebruik, wat een mogelijke compensatie zou kunnen zijn voor de toename van het stoppen met cannabis onder bestaande gebruikers.

Onderzoek bevestigd eerdere bevindingen

In maart van dit jaar werd vergelijkbaar onderzoek uit de Verenigde Staten gepubliceerd.

Ook zien staten in de Verenigde Staten die cannabis volledig hebben gelegaliseerd een sterke afname van de toegangspercentages voor cannabis verslavingszorg door jeugd, volgens een federaal rapport van de CDC gepubliceerd in 2020.

Onderzoek van het National Center for Education Statistics (NCES) van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs bevestigde ook deze uitkomsten.

Vergelijkbare conclusies werden ook getrokken in een Canadees onderzoek, waaruit bleek dat de grootste angsten van tegenstanders van cannabis legalisering in Canada niet zijn uitgekomen.

Cannabis Industrie Awards 2023