Steun voor legalisatie cannabis in de VS op recordhoogte: 68%

Legalisatie van cannabis heeft sinds 2013 een steun van de meerderheid van de Amerikanen.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Eerder deze week maakte het gerenommeerde Gallup bekend dat de steun voor de legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten momenteel op een recordhoogte van 68% is aanbeland.

68 procent van de respondenten is voor legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten

68 procent van de respondenten is voor legalisatie – hetzelfde niveau van ondersteuning dat vorig jaar door Gallup werd gemeld. Dat is gelijk aan het hoogste percentage steun dat ooit is gerapporteerd in een nationale Gallup-enquête. “Zoals het geval was in 2020, steunen een solide meerderheid van de Amerikaanse volwassenen in alle belangrijke subgroepen op basis van geslacht, leeftijd, inkomen en opleiding de legalisering van marihuana”, stelde Gallup vast.

peiling steun cannabis legalisatie Verenigde Staten
Via Gallup

“Er is geen spijt van de kant van het Amerikaanse volk. In het tijdperk van legalisatie op staatsniveau is de steun van kiezers voor deze kwestie snel gegroeid – een indicatie dat deze beleidsveranderingen succesvol zijn geweest en in overeenstemming zijn met de wensen en verwachtingen van de kiezers,” aldus NORML’s uitvoerend directeur Erik Altieri in een reactie. “Tegenwoordig zijn kiezers van elke leeftijd en in vrijwel elke regio van het land het erover eens dat cannabis legaal zou moeten zijn. We hebben een mandaat van het Amerikaanse volk en we zijn van plan ervoor te zorgen dat gekozen functionarissen zich daaraan houden.”

Legalisatie van cannabis heeft sinds 2013 een steun van de meerderheid van de Amerikanen

In 1969, toen Gallup voor het eerst de vraag begon te onderzoeken, steunde slechts twaalf procent van de Amerikanen de legalisering van cannabis. In 1996, toen Californische kiezers de eerste staat in de natie werden die cannabis voor medisch gebruik legaliseerde, zei 25 procent van de Amerikanen dat cannabis legaal zou moeten zijn voor mensen van 21 jaar en ouder. Sinds 2012, toen Colorado en Washington de eerste twee staten waren die cannabis voor volwassenen legaliseerden, is de publieke steun voor legalisatie nationaal met zo’n 20 procentpunten gestegen. Legalisatie van cannabis heeft sinds 2013 een steun van de meerderheid van de Amerikanen.

In overeenstemming met eerdere peilingen meldde Gallup dat de meeste democraten (83 procent) en politieke onafhankelijken (71 procent) de legalisatie van cannabis steunen. Daarentegen zijn de Republikeinen bijna gelijk verdeeld over de kwestie (50 procent voor, 49 procent tegen).