August de Loor over oud burgemeester en minister Ed van Thijn (1934-2021)

August de Loor blikt terug op de recentelijk overleden oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en wil een ode brengen.

0
ed van thijn
Opening van het WTC 1985. Ed van Thijn (PvdA), burgermeester van Amsterdam (1983 - 1994). Foto: Jos van Zetten (via Wikimedia Commons).
- Advertentie -

Uiteraard, hij rust in vrede! Hij heeft veel betekent voor tolerantie, emancipatie van minderheden in Amsterdam. Maar hij was ook de burgemeester die door allerlei valse politieke sentimenten en drammerigheid van politie/justitie vanaf 1988 het gedoogbeleid de rug toekeerde met onder andere als resultaat in 1992 massale politie-invallen in coffeeshops (zie het filmpje van de politie die met GETROKKEN pistolen coffeeshop de OVERKANT binnenvielen!). En later weer als minister koos hij voor het oprollen van Nederwiet kwekerijen terwijl dat deel van de cannabismarkt nog in de kinderschoenen stond en dit dus het IDEALE moment was om gelegaliseerd te worden!

Het is het zoveelste voorbeeld als zou de gekte in het Nederlandse drugsbeleid louter door rechtse politieke partijen komen. Bij simpele terugblik is de in de jaren 90 de kabinetten Paars met PvdA en D66 verantwoordelijk voor een groot aantal wetten naar een repressief drugsbeleid waar later de VVD en CDA (en een tijdje PVV!) vanaf 2000 vrolijk op doorborduurde!

En als je nu kijkt naar bijvoorbeeld de sinds 4 jaar meest linkse Amsterdamse gemeenteraad en linkse burgemeester, zie je dat die daar weer op voortborduren (zoals het adopteren van de VVD/CDA ondermijningsdoctrine, invoeren I-criterium, enz). En nu kijkend naar het nieuwe regeerakkoord van zowel rechtse als linkse politieke partijen wordt het eens tijd voor een breed front van al diegenen die zich met cannabis bezig houden.

Ode brengen aan het progressieve deel van Ed van Thijn

Laten de pioniers van de industriële toepassing van hennep, van organisaties die CBD en andere cannabinoiden de Warenwet in willen loodsen, de strijders voor de medische toepassingen van cannabis tot diegenen die opkomen voor de thuisteelt en tenslotte de bonden die voor de belangen van de coffeeshopbranche opkomen bij elkaar komen voor een gezamenlijke oproep dat zowel links als rechts Nederland eens moet ophouden met dat rigide denken ten aanzien van cannabis! Dit is dan ook als ode aan dat progressieve deel van wijlen burgemeester/minister van Thijn!

Sinds hij in 1970 de eerste straathoekwerker van Nederland werd, is August de Loor betrokken bij alles rond drugs en drugsbeleid in Amsterdam en ver daarbuiten. Jarenlang runde hij het Adviesburo Drugs en verrichtte hij pionierswerk op het gebied van harm reduction: XTC testen op feesten, de Safe House campagne, heroïneverstrekking én de coffeeshop als cruciaal onderdeel van het drugsbeleid. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor de coffeeshopbranche is hij een luis in de pels. In december 2017 ontving August de Frans Banninck Cocqpenning voor zijn belangrijke bijdrage aan het Amsterdamse, landelijke en internationale drugsbeleid. Beluister ook de Cannabis Industrie Podcast met August de Loor.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -