Kennis voor artsen over medicinale cannabis: de eerste patiënt (5/5)

De IACM organiseerde in maart 2021 een opleidingsdag voor artsen. In een serie van 5 artikelen behandelen we de inhoud. Deze keer: de eerste patiënt.

0
vaporizer medicinale cannabis rechtszaak veteranen moeders atleten rechtszaak tegen de staat onderzoek cbd corona crisis angst
- Advertentie -

In deze serie berichten staan we stil bij de enorme bijdrage van de “International Association for Cannabinoid Medicines” (IACM). In maart 2021 hebben zij een opleidingsdag georganiseerd voor artsen. Een serie van vooraf opgenomen video’s en discussiemomenten voor en door artsen, apothekers en zorgprofessionals. Lees ook deel 1 – basiskennis, deel 2 – toepassingsgebieden, deel 3 – Cannabis in de apotheek en deel 4 – in de praktijk.

In een serie van vijf delen bespreek ik in het kort de thema’s, de spreker, diens presentatie en de toegevoegde waarde van deze kennis. Zeer belangrijk – deze informatie is van de vakgroep cannabismedicijnen van de IACM. Er is geen vergoeding betaald voor deze serie, er is geen relatie tussen de IACM en cannabisindustrie.nl, Supscore of mijzelf als schrijver.

Deze korte serie voor cannabisindustrie.nl is opgesteld om aandacht te leveren voor de initiatieven van de IACM en diens inspanningen. Dit als aanvulling voor artsen en medisch professionals die op zoek zijn naar ervaring, praktijkinformatie, collegae naast de initiatieven van Nederlands Huisartsen Genootschap en informatie van Bureau Medicinale Cannabis.

Uitdrukkelijk wil ik onder de aandacht brengen dat cannabis als medicijn professionele ondersteuning nodig heeft. Bespreek uw situatie met uw arts en ga onder geen beding zelf iets uitproberen. De gemelde informatie is bedoeld voor medische professionals en niet ter zelfmedicatie!

Mijn eerste patiënt – hoe begin je een therapie met cannabis

In dit laatste stuk wordt in een kwartier een viertal bijdragen geleverd. Tijdens de opleidingsdag was dit de inleiding voor een rondetafel gesprek dat daarop volgde.

Als afronding denk ik dat dit een heel handig overzicht is om te bedenken wanneer de zorgketen ‘klaar’ is voor behandeling met cannabis. Wat mist in dit overzicht is het gesprek tussen de patiënt, huisarts en specialist.

Die dialoog is in mijn optiek nog essentieel zodat de huisarts zo snel mogelijk meer kennis ontvangt en kan delen als bijvoorbeeld iets bijzonders is voorgekomen als bijwerking. Zo komen huisartsen snel op peil over specialistische ontwikkelingen en specialisten snel op peil over vakgebied overstijgende resultaten en bevindingen.

SprekerOnderwerpHighlights
Dr. med. Sylvia Mieke (Huisarts)Haar eerste patiëntDe redenen waarom cannabis een fit was bij deze persoon. De dosering en de uitkomsten.
Dr. Thorsten Tuschy (Apotheker)Zijn eerste patiënt als apothekerHet proces van recept tot uitgifte en voorwaarden waar je op moet letten.
Dr. med. Kirsten Müller-Vahl (Psychiater)Hoe help ik mijn eerste patiënt?Hoe maak je het eenvoudiger om je eerste patiënt van cannabis als therapeutische behandeling te voorzien?
Dr. med. Franjo Grotenhermen (Arts)In welke situaties zou je cannabis moeten toepassen?Welke wetten en medische regels moet ik in acht nemen? (Voor de Duitse markt!)

Bekijk de serie video’s hier op de website van de vakgroep cannabis medicijnen van de IACM. Tip: zet ondertiteling aan; deze wordt automatisch gegenereerd. Eventueel kun je automatisch vertalen naar het Nederlands. Let wel, deze vertaling en ondertiteling is van matige kwaliteit aangezien er vaak vaktermen worden gebruikt.

Toegevoegde waarde en afsluiting

Dit was de laatste van de serie van vijf artikelen over extracurriculaire opleiding door specialisten bij de IACM. De toegevoegde waarde zit in deze bijdragen in het denken in ‘hoe zijn we er klaar voor’ en ook de mindset dat je je patiënt op de eerste plaats zet.

Op de eerste plaats, omdat in het algemeen cannabis nog geen direct bekend geneesmiddel is. En misschien ‘onbekend maakt onbemind’. Daartegenover staan ondertussen duizenden patiënten wereldwijd die structureel toegevoegde waarde ondervinden in hun leven.

In april 2022 komt er een nieuwe opleidingsdag

Ik hoop dat deze bijdragen u als medisch specialist heeft kunnen helpen verdiepen in het onderwerp cannabis als medicijn. Wilt u meer weten, eens sparren over wat er nog meer aan ontwikkelingen is geweest onlangs? Neem gerust contact op!

In april 2022 komt er een nieuwe opleidingsdag. Wederom een online situatie, binnenkort komt daar meer informatie over. Ik ben benieuwd welke sprekers dan aan bod komen en wat ondertussen de Duitse politiek besloten heeft. Tot die tijd is het raadzaam om regelmatig op de speciale pagina voor artsen te kijken bij de IACM vakgroep. Daar staat onder andere een ‘Veelgestelde Vragen’ rubriek met goede antwoorden van internationale collegae.