Basiskennis voor artsen over medicinale cannabis (Deel 1/5)

De IACM organiseerde in maart 2021 een opleidingsdag voor artsen. In een serie van 5 artikelen behandelen we de inhoud. Dit keer: basiskennis.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Eerder heb ik gepleit voor meer cannabis kennis bij artsen. Nu vatten we de koe bij de horens. Aanleiding is de publicatie van de presentaties van een opleidingsdag.

In deze serie berichten staan we stil bij de enorme bijdrage van de International Association for Cannabinoid Medicines (IACM). In maart 2021 hebben zij een opleidingsdag georganiseerd voor artsen. Een serie van vooraf opgenomen video’s en discussiemomenten voor en door artsen, apothekers en zorgprofessionals.

De gemelde informatie is bedoeld voor medische professionals en niet ter zelfmedicatie

In een serie van vijf delen bespreek ik in het kort de thema’s, de spreker, diens presentatie en de toegevoegde waarde van deze kennis. Zeer belangrijk – deze informatie is van de vakgroep cannabismedicijnen van de IACM. Er is geen vergoeding betaald voor deze serie, er is geen relatie tussen de IACM en cannabisindustrie.nl, Supscore of mijzelf als schrijver.

Deze korte serie voor cannabisindustrie.nl is opgesteld om aandacht te leveren voor de initiatieven van de IACM en diens inspanningen. Dit als aanvulling voor artsen en medisch professionals die op zoek zijn naar ervaring, praktijkinformatie, collegae naast de initiatieven van Nederlands Huisartsen Genootschap en informatie van Bureau Medicinale Cannabis.

Uitdrukkelijk wil ik onder de aandacht brengen dat cannabis als medicijn professionele ondersteuning nodig heeft. Bespreek uw situatie met uw arts en ga onder geen beding zelf iets uitproberen. De gemelde informatie is bedoeld voor medische professionals en niet ter zelfmedicatie!

De basiskennis over medicinale cannabis voor artsen

Tot de medicinale basiskennis behoort volgens de IACM tenminste:

  • een overzicht van historische inzet van cannabis met medicinale doeleinden
  • een beschrijving van cannabis en diens werkzame stoffen
  • de basis van het wetenschappelijke onderzoek sinds de jaren ’60
  • de beschrijving van het endocannabinoïdensysteem

De volgende sprekers komen aan bod en bespreken in een presentatie van ongeveer 15 minuten hun onderwerp.

SprekerOnderwerpHighlight(s)
Dr. pharm. Manfred Fankhauser Apotheker

(Zwitserland)

Een kort historisch overzicht van cannabis in de therapeutische toepassing (Video)Europa past cannabis anders toe dan rest van de wereld, pas laat als kruid, eerst als zaad en olie.

1700-1800 wordt vooral hennepzaad en -olie genoemd. Vanaf 1850 komt Cannabis als kruid, waaronder ook tincturen en extracten.

Rond 1900 en verder is de therapeutische focus vooral op kruid, tinctuur en extracten.

Dr. med. Franjo Grotenhermen Arts (privékliniek)(Duitsland)Cannabis en diens inhoudelijke samenstelling (Video)Een overzicht van de hoofdbestanddelen van cannabis.

Daaronder vallen Delta-9-Tetrahydrocannabinol  (THC) en Cannabidiol (CBD) en ruim 120 andere stoffen.

THC voor medicinale toepassingen wordt structureel Dronabinol genoemd in Duitsland.

(Prof.) Dr. Raphael Mechoulam Biochemicus (Israël)Twee mijlpalen, de ontdekking van THC en het endocannabinoïdensysteem (Video)(Prof.) Dr. Mechoulam was geïnteresseerd als biochemicus wat nou de werkzame stof van cannabis was; dit was nog niet gedocumenteerd en geïsoleerd.

Endocannabinoïdensysteem en diens werking werd ontdekt doordat er een effect op het brein gevonden werd.

Howlett bedacht: “Een lichaam maakt geen receptoren spontaan aan; moest dus wel een lichaamseigen receptor zijn voor bestaand (groepje) stofje(s)”.

Univ. Prof. Dr. Beat Lutz Celbioloog (Duitsland)Het endocannabinoïdensysteem – een systeem voor het beheersen van stress (Video)Endocannabinoïdensysteem ondersteunt balanshuishouding – dit verklaart de stimulerende als ook de remmende functies.

Beschrijvingen vindplaatsen CB1 en CB2 receptoren.

Bekijk de serie video’s hier op de website van de vakgroep cannabis medicijnen van de IACM. Tip: zet ondertiteling aan. Deze wordt automatisch gegenereerd. Eventueel kun je automatisch vertalen naar het Nederlands. Let wel, deze vertaling en ondertiteling is van matige kwaliteit aangezien er vaak vaktermen worden gebruikt.

Toegevoegde waarde

Het historisch overzicht door Dr. pharm. Manfred Fankhauser laat al goed zien dat cannabis een hele tijdlang door de mens wordt toegepast. Dat geldt als voedsel, nutsgewas en als medicijn. Ook wordt kort ingegaan waarom cannabis een tijdlang van de radar was bij medicinale toepassingen.

steeds meer bekend over het entourage effect, de terpenen en andere stoffengroepen

Dr. med Franjo Grotenhermen geeft duidelijk aan dat cannabis complex is. Er is nog veel te ontdekken. Desondanks zijn we al een tijdlang bekend met de werking van THC en CBD. Ook wordt er steeds meer bekend over het entourage effect, de terpenen en andere stoffengroepen.

Emiritus Prof. Dr. Mechoulam’s kennis is enorm waardevol; niet alleen de ontdekking van diverse werkzame stoffen. Ook de verhalen van hoe het onderzoek plaats kon vinden zijn vermakelijk. Daaruit is echter hoogwaardig onderzoek ontstaan dat tot de dag van vandaag wordt toegepast.

Universitair Professor Dr. Beat Lutz beschrijft de het endocannabinoïden systeem. Ook de werking en enkele aspecten van celdynamiek worden behandeld. Alhoewel het onderzoek naar het endocannabinoïden systeem niet uitputtend is, zijn er voldoende praktische inzichten.

Lees ook deel 2: Toepassingsgebieden medicinale cannabis voor artsen