Basel start in 2022 met proef verkoop medicinale cannabis via apotheek

De stad Basel maakte vorige week bekend dat het gebruik zal maken van de mogelijkheid tot het experimenteren met cannabis. Daarmee is het de tweede stad na Zürich die een dergelijk plan bekend maakt.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Er is volop beweging in Zwitserland. Nadat we vorige week al bekend hadden gemaakt dat twee parlementaire commissies groen licht gaven voor de legalisatie van cannabis, maakte ook Basel bekend vorige week dat het gebruik zal maken van de mogelijkheid tot het experimenteren met cannabis.

Basel tweede stad van Zwitserland die met cannabis gaat experimenteren

Dat wil Basel doen door middel van medio 2022 een experiment te starten met de verkoop van medicinale cannabis via apotheken, maakte bluewin.ch bekend. Daarvoor hebben ze 300.000 Zwitserse frank goedgekeurd voor de uitvoering van het onderzoeksproject.

Het experiment duurt drie jaar en volgt op de aankondiging van het gezondheidsdepartement van Basel van 2016, toen het aankondigde dat het een medicinale cannabis onderzoeksproject zou uitvoeren. De implementatie daarvan mislukte echter vanwege de wettelijke vereisten. Maar sinds dit jaar is er door de federale regering goedkeuring gegeven voor experimenten met cannabis. Dit maakt de weg vrij voor experimenten met gereguleerde cannabisverkoop.

Het wetenschappelijke proefproject zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Universitaire Psychiatrische Klinieken van Basel en de Clinical Trial Unit van de Universiteit van Basel.

Basel volgt hiermee Zürich op, dat als eerste stad aankondigde met de verkoop van cannabis via apotheken en clubs te gaan experimenteren.

Volop beweging op het gebied van cannabis in Zwitserland

In september liet de federale regering overigens al weten dat het de regels omtrent medicinale cannabis wil versoepelen en het verbod wil opheffen. Nog beter nieuws kwam vorige week, toen de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelde dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord. De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken.