Bedrocan over beleidswijzigingen Kuipers: “Niet bang voor concurrentie”

De bouw van een nieuwe productiefaciliteit van Bedrocan in Denemarken is geen indicatie voor een vertrek uit Nederland aldus de oprichter en bestuursvoorzitter van Bedrocan Tjalling Erkelens in een interview vorige week.

0
Reizen Waes Vlaanderen Bedrocan bezoek
Screenshot uit het programma Reizen Waes op bezoek bij Bedrocan.
- Advertentie -

Vorige week heeft de oprichter en bestuursvoorzitter van Bedrocan Tjalling Erkelens gereageerd op de voorgestelde beleidswijzigingen van minister Ernst Kuipers (VWS) in een interview met het Dagblad van het Noorden waarin ze aangeven niet bang te zijn voor concurrentie.

Ook Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) stuurde een Tweet de wereld in met een link naar het artikel.

Bouw productiefaciliteit van Bedrocan in Denemarken geen indicatie voor een vertrek uit Nederland

Bedrocan is namelijk gestart met de bouw van een nieuwe locatie in Køge, net ten zuiden van Kopenhagen, waar het bedrijf vanaf eind 2023 medicinale cannabis zal telen en verpakken.

De Deense wet staat innovatie, productontwikkeling en onafhankelijke omgang met overheden en commerciële partners toe. Door de strenge regelgeving in Nederland kan Bedrocan niet voldoen aan de wereldwijde vraag naar cannabis als medicijn en als grondstof voor medicijnontwikkeling.

Volgens Tjalling Erkelens, oprichter en afzwaaiende CEO van Bedrocan, is de uitbreiding van het bedrijf naar Denemarken echter geen indicatie voor een vertrek uit Nederland laat hij weten in het interview: “Het kabinet werkt aan de verruiming van de regels. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid ontvouwde zijn plannen onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Daar zijn inmiddels ook al vragen over gesteld.”

De Nederlandse overheid werkt namelijk aan verruiming van de regelgeving. Onlangs presenteerde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zijn plannen in een brief aan de Tweede Kamer.

Een belangrijke wijziging is het wegvallen van het in 2012 vastgestelde exportplafond. Verder komt er net als in Denemarken ruimte voor innovatie en productontwikkeling. Het ministerie is al langer bezig met een aanbesteding en is bezig twee producenten aan te wijzen voor een periode van vijf jaar in plaats van één, zoals voorheen.

Erkelens liet weten in het interview te verwachten dat Bedrocan een van de twee producenten wordt, waardoor Bedrocan daarmee eindelijk concurrentie krijgt.