Beieren plant “centrale controle-eenheid” tegen cannabisconsumptie

Beieren wil daarnaast in de Bundesrat vandaag "een plenaire motie indienen waarmee het wetsvoorstel volledig wordt verworpen".

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De Duitse deelstaat Beieren wil voor het geval van een landelijke legalisering van cannabis de consumptie door eigen maatregelen beperken. Een “centrale controle-eenheid” moet door een strikte handhaving van de cannabiswet van de federale regering in de deelstaat “het gebruik van deze gevaarlijke drug indammen en zoveel mogelijk voorkomen”, kondigde gezondheidsminister Klaus Holetschek (CSU) in München aan.

Beieren wil cannabisconsumptie beperken

Ook zullen alle in aanmerking komende juridische stappen worden ondernomen om tegen de wet in te gaan, mocht deze in werking treden. “Want het plan van de Berlijnse stoplichtcoalitie bedreigt de gezondheid, met name van jongeren”, zei Holetschek.

Vandaag heeft de Bundesrat de gelegenheid om zich over de plannen van de stoplichtcoalitie om cannabis te legaliseren uit te laten. Beieren wil in de Bundesrat vandaag “een plenaire motie indienen waarmee het wetsvoorstel volledig wordt verworpen”.

Het kabinet had halverwege augustus laten weten dat het akkoord was gegaan met het concept wetsvoorstel. Federaal gezondheidsminister Karl Lauterbach (SPD) sprak van een “ommekeer in het drugsbeleid” en toonde zich ervan overtuigd dat daarmee de zwarte markt kan worden ingedamd, drugscriminaliteit kan worden bestreden en de gezondheidsbescherming kan worden verhoogd.

Bundesrat kan het wetsvoorstel niet tegen houden

Het voorstel moet nog door het Bundestag en de Bondsraad. In de Bundesrat is het volgens Lauterbach echter niet aan een meerderheidsstemming onderworpen en kan het daar dus niet gestopt worden.

Kristine Lütke, politicus namens de FDP in de Bundesrat, liet via Twitter weten, vrij vertaald:

Cannabis controleurs in Beieren?! Klaus Holetschek plant waarschijnlijk een regelmatige Stasi-surveillance van cannabis consumenten! Maar het feit is: Beieren kan de toepasselijke federale wetgeving niet negeren – de legalisering geldt ook voor de Vrijstaat!

Eerder deze week berichtten we al dat de CSU er ‘ alles aan gaat doen‘ om de legalisering van cannabis tegen te houden.