Belgische vicepremier Dermagne (PS) pleit voor legalisering cannabis

Dermagne wil het Belgische drugsbeleid hervormen.

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie -

De Belgische vicepremier Pierre-Yves Dermagne heeft zich vorige week donderdag uitgesproken voor legalisering van cannabis. In een interview in De Morgen zei de PS-politicus dat het drugsverbod niet werkt en dat een legalisering een kwestie van gezond verstand is.

Dermagne: “Cannabisverbod helpt niet”

Dermagne verwijst naar de legalisering van cannabis in de buurlanden Nederland, Luxemburg en Duitsland. “In drie van de vier is dit vandaag al gebeurd”, aldus de socialist. “Volgens mij heeft het geen zin meer om aan onze politie te blijven vragen om eindeloos cannabisgebruikers te vervolgen en in de cel te stoppen. Die repressie werkt niet.”

De PS-vicepremier wil niet alleen cannabisgebruik depenaliseren, maar ook legaliseren. “Om de teelt en de verkoop te kunnen organiseren. Om er ook inkomsten voor de staat uit te halen”, aldus Dermagne. Hij wijst er op dat de universiteit van Düsseldorf de winst van een legalisering voor de Duitse overheid geschat heeft op 4,7 miljard euro per jaar. “In België zou je uitkomen rond 660 miljoen per jaar, onder meer via accijnzen zoals op alcohol en tabak. Geld dat kan dienen voor de politie, justitie en preventie.”

Dermagne voegt er aan toe dat hij cannabis “niet onschuldig vindt”. “Ik ben gevoelig voor het gezondheidsprobleem dat cannabis stelt (…) Het gaat er hier niet om dat we cannabis willen promoten. Absoluut niet. Maar je moet wel realist zijn: cannabis is alomtegenwoordig en het is sociaal geaccepteerd. Je kan op geen zomerfestival komen zonder een joint te ruiken.”

Coalitiepartner MR: “Niet het moment voor laksheid”

Coalitiepartner MR verzet zich tegen het pleidooi van Dermagne. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez geeft aan dat de steden momenteel worstelen met overlast door druggebruikers. Bouchez benadrukt dat dit “niet het moment voor laksheid is”, gezien de aanhoudende problematiek.

Zijn uitspraken zijn opvallend, want in juli 2020 sprak Bouchez zich juist uit vóór de legalisatie van cannabis.

De Franstalige liberalen sluiten de deur voor een legalisering van cannabis in de toekomst niet helemaal, maar benadrukken wel dat de drugs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vlaams Belang: “Onbespreekbaar”

De extreemrechtse oppositiepartij Vlaams Belang noemt de legalisering onbespreekbaar. “We gaan de problemen die er reeds zijn met alcohol niet verbeteren door er ook nog drugs bij te gooien. Noch de volksgezondheid, noch de bestrijding van criminaliteit zijn hierbij gebaat”, zegt Kamerlid Marijke Dillen.