Duitse Vereniging van Cannabis Social Clubs presenteert alternatieve cannabiswet

De Duitse Vereniging van Cannabis Social Clubs (CSCD) verwerpt de strenge cannabiswet goedgekeurd door het kabinet en presenteerde deze week hun eigen wetsvoorstel voor gecontroleerd cannabisgebruik.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De Duitse Vereniging van Cannabis Social Clubs (CSCD), opgericht vorig jaar oktober, verwelkomt de intentie van de regering om na decennia eindelijk het Duitse cannabisrecht aan te passen aan wetenschappelijke inzichten over het lage gevaar van de plant en de daaruit verkregen toppen. Desalniettemin verwerpt de vereniging de goedgekeurde conceptwet door het kabinet als te streng en onnodig complex.

Kritiek op conceptwet en oproep tot realistische aanpassingen

De CSCD spreekt zich uit tegen de huidige conceptwet en beschouwt dit als grondwettelijk te streng en onnodig ingewikkeld.

Het ontwerp schetst volgens de vereniging een vertekend beeld van cannabisgebruikers door hen af te schilderen als potentiële risicofactoren en hen een neiging tot onwettig gedrag toe te schrijven.

De vereniging ziet dringende behoefte om het langdurige verhaal van een verkeerde weergave van cannabisgebruikers te veranderen.

AltCanG: Een alternatief wetsvoorstel voor gecontroleerd cannabisgebruik

Als democratisch gekozen vertegenwoordigers van betrokkenen presenteerde de CSCD eerder deze week de “AltCanG” – een alternatief wetsvoorstel voor gecontroleerd cannabisgebruik en wijzigingen in andere voorschriften.

Dit voorstel heeft als doel de tekortkomingen van het referentieontwerp te vermijden, de implementatie te vergemakkelijken en begrijpelijker te maken voor burgers.

Alomvattende aanpak voor eigen verantwoordelijkheid en gezondheidspreventie

De AltCanG stelt volwassen gebruikers in staat om verantwoordelijk en zelfstandig met cannabis om te gaan.

Het wetsvoorstel staat privéteelt toe, evenals gemeenschappelijke niet-commerciële teelt en gecontroleerde overdracht van recreatieve cannabis aan volwassenen binnen verenigingen. De regelingen zijn gebaseerd op die voor de gezondheidsrisicovollere teelt van tabak.

Het voorstel bevordert een verminderde bureaucratie in de omgang met industriële hennep en vergemakkelijkt het economische gebruik ervan. Tegelijkertijd blijft commercieel gebruik van niet-medische cannabis beperkt om bedwelmende effecten te voorkomen.

Gezondheidsrisico’s worden verminderd door middel van informatie, advies en preventie, terwijl educatie en preventie met betrekking tot cannabis specifiek worden versterkt.

De hele tekst is hier te vinden.

Duitse coalitiepartijen willen cannabiswet nog flink uitbreiden en verbeteren

Eerder deze week werd bekend dat de Duitse coalitiepartijen de cannabiswet die door het kabinet is goedgekeurd nog willen aanpassen en uitbreiden met bijvoorbeeld edibles toe te voegen, sociale functie binnen de clubs mogelijk maken en straffen verminderen voor onder andere bezit.