Overkoepelende organisatie Cannabis Social Clubs in Duitsland opgericht

De Cannabis Social Club Dachverband (CSCD), zoals de naam voluit heet in het Duits, gaat mensen ondersteunen bij het kweken van hun eigen cannabisplanten en vertegenwoordigt politiek het gestaag groeiende aantal kweekgemeenschappen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Een tiental Duitse Cannabis Social Clubs hebben afgelopen weekend in Berlijn de overkoepelende organisatie van Cannabis Social Clubs in Duitsland opgericht. De Cannabis Social Club Dachverband (CSCD), zoals de naam voluit heet in het Duits, gaat mensen ondersteunen bij het kweken van hun eigen cannabisplanten en vertegenwoordigt politiek het gestaag groeiende aantal kweekgemeenschappen.

Overkoepelende ‘Cannabis Social Club Dachverband’ opgericht in Duitsland

“De tijd is rijp”

Cannabis Social Clubs (CSC) zijn verenigingen zonder winstoogmerk voor de collectieve teelt van cannabis. Ze leren bekwaam omgaan met cannabisplanten, organiseren gemeenschappelijke teelt en distribueren de eigen cannabisproducten van de club zoals hasj en toppen aan hun leden. Cannabisclubs promoten verantwoorde consumptie en veilig gebruik van cannabisproducten door nauw sociaal contact.

CSC’s zijn al gevestigd in landen als Spanje en Uruguay en hebben bewezen een bijzonder effectieve vorm van preventie van cannabismisbruik te zijn door hun laagdrempelige benadering van sociale controle. Door middel van voorlichting en kennisoverdracht over cannabis worden leden in staat gesteld risico bewuster te consumeren. Problematische consumptiepatronen kunnen in een vroeg stadium in het sociale systeem van de gemeenschap beter en van groot belang worden herkend.

(…)We hebben ons georganiseerd om onze leden de beste cannabisproducten te bieden die we kunnen, goedkoop, flexibel, kwaliteitsbewust en ingebed in een sociaal netwerk”

De CSCD behartigt de belangen en is de spreekbuis van de Cannabis Social Clubs in Duitsland. Het ondersteunt de clubs met educatieve campagnes over CSC’s, helpt leden bij het clubbeheer en biedt diensten aan met betrekking tot thuisteelt van cannabis. De nieuwe vereniging kan nu al wijzen op een vertakt netwerk van aangesloten clubs. “De tijd is rijp,” zei CSCD-voorzitter Steffen Geyer in het persbericht. “Om te doen wat niemand ooit eerder heeft gedaan in Duitsland, inderdaad in Europa. We hebben ons georganiseerd om onze leden de beste cannabisproducten te bieden die we kunnen, goedkoop, flexibel, kwaliteitsbewust en ingebed in een sociaal netwerk.”

Een vleugje geschiedenis was voelbaar tijdens het oprichtingsweekend – honderden jaren legalisatie-ervaring in één kamer; vertegenwoordigers van een tiental verenigingen die vastbesloten waren om samen meer te bereiken dan alleen mogelijk zou zijn, en wekten nu al hoop buiten Duitsland.

Foto na de oprichting van de Cannabis Social Clubs Dachverband
Foto na de oprichting van de Cannabis Social Clubs Dachverband. Foto via ENCOD (Facebook)

ENCOD-woordvoerder Gaby Kozar uit Oostenrijk nam online deel en benadrukte in haar welkomstwoord dat CSC’s in heel Europa wachten om te zien wat er in Duitsland gebeurt. Fouten in de regelgeving van het eerste EU-land met een gelegaliseerde cannabismarkt kunnen in andere staten worden herhaald. ENCOD, de Europese coalitie voor een rechtvaardig en effectief drugsbeleid, promoot sinds 2003 Cannabis Social Clubs in heel Europa en ondersteunde ook de oprichting van de Duitse vereniging financieel.

De CSCD kondigde aan dat het binnenkort een catalogus zou presenteren met de eisen van de honderden georganiseerde thuistelers van cannabis. In augustus was op de Hanfparade al een informeel voorlopig document overhandigd aan de federale commissaris voor verdovende middelen.

Cannabis Social Clubs werden echter niet opgenomen in de gisteren gepresenteerde cannabis legalisatie standpunten door de minister van Volksgezondheid. De coalitiepartijen SPD en FDP hebben clubs wél opgenomen in hun eerder aangekondigde plannen.