Betoging in Berlijn vandaag voor Russische ambassade eist vrijlating Griner

WNBA basketbalster Britney Griner werd recentelijk namelijk veroordeeld tot maar liefst negen jaar gevangenisstraf voor het per ongeluk meenemen van een aantal vaporizer cartridges met hasjolie.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Morgen gaat de Hanfparade in Berlijn van start, maar vanavond vindt er eerst een betoging plaats bij de Russische ambassade waarbij vrijlating wordt geëist voor de Amerikaanse WNBA basketbalster Britney Griner die recentelijk werd veroordeeld tot maar liefst negen jaar gevangenisstraf voor het per ongeluk meenemen van een aantal vaporizer cartridges met hasjolie.

Dat maakte de Hanfparade eerder deze week bekend in een persbericht.

Morgen de Hanfparade in Berlijn

Op zaterdag vanaf 12.00 uur zullen tienduizend cannabisfans de legalisatie van hun favoriete plant op de 26e Hanfparade eisen. Cannabis is verreweg het meest gebruikte illegale genotmiddel. Minstens vier miljoen Duitsers gebruiken regelmatig hennepproducten die THC bevatten. Daar kan zelfs 50 jaar verbod niets aan veranderen. Op de Hanfparade wordt sinds 1997 geëist om een einde te maken aan de oorlog tegen cannabisgebruikers. Het evenement, ooit belachelijk gemaakt als de “liefdesparade van de stoners”, is een vaste datum geworden op de culturele kalender van de hoofdstad. Dit doorzettingsvermogen wordt steeds meer beloond.

Vijf jaar geleden vierde de Hanfparade een eerste respectabel succes: de hernieuwde goedkeuring van cannabis als medicijn. Inmiddels gebruiken zo’n 50.000 Duitsers legaal vaporizers en hasjkoekjes. Afgelopen herfst konden cannabisliefhebbers weer juichen toen in het regeerakkoord werd opgenomen om in 2022 een wet in te voeren voor de legale verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden aan volwassenen.

“(…)Ieder van ons betaalt voor de jacht op cannabisconsumenten met hogere belastingen, vermijdbare schade aan de gezondheid en minder vrijheid”

Maar legalisatie behoort nog niet tot het verleden. De organisatoren van de parade klagen dat de strafrechtelijke vervolging ondanks de aangekondigde paradigmaverschuiving onverschrokken doorgaat. De politie opent ongeveer 500 strafrechtelijke procedures per dag, meer dan 125.000 sinds de verantwoordelijke federale ministers Karl Lauterbach (gezondheid) en Marco Buschmann (justitie) werden beëdigd. De meeste tegen eenvoudige consumenten.

De Hanfparade ziet echter niet alleen voordelen voor consumenten door de legalisering van cannabis. “In Duitsland zijn 83 miljoen mensen het slachtoffer van het cannabisverbod. Ieder van ons betaalt voor de jacht op cannabisconsumenten met hogere belastingen, vermijdbare schade aan de gezondheid en minder vrijheid”, zei Steffen Geyer in het persbericht, leider van de bijeenkomst.

Het motto van de 26e Hanfparade is daarom “Hennep is voor iedereen” en het evenement is een weekendtip, niet alleen voor hippies. Het Berlijnse hennepmuseum presenteert samen met regionale hennepverwerkers een hennepbouwtentoonstelling, een forum voor cannabisgeneeskunde zal patiënten informeren en tientallen cannabisorganisaties willen de aandacht vestigen op hun werk met een informatiestand.

Net als in voorgaande jaren bevindt het grote Hanfparade-podium zich in het Rode Stadhuis. Tot 22.00 uur zijn er politieke toespraken van activisten en politici en is er een gevarieerd muzikaal programma met bands en artiesten als Mutabor, Raggabund en de singer-songwriter Götz Widmann.

Hanfparade 2022 berlijn duitsland