Meerderheid Denen voor de legalisatie van cannabis in nieuwe peiling

De steun voor de legalisatie van cannabis in Denemarken is terug te zien onder kiezers van vrijwel alle politieke partijen.

0
denemarken
- Advertentie -

Een meerderheid van de Denen wil dat cannabis gelegaliseerd wordt en dat de staat verantwoordelijk wordt voor de verkoop, blijkt uit een nieuwe opiniepeiling uitgevoerd door Norstat onder 1.001 mensen, die een representatieve steekproef vormen van de volwassen Deense bevolking. De peiling is uitgevoerd op aanvraag van de Deense cannabisactivist Khodor Merhi die Norstat heeft gevraagd de meting uit te voeren.

54% van de Denen vindt dat cannabis moet worden gelegaliseerd en de staat verantwoordelijk moet zijn voor de verkoop

In de enquête antwoordde 54 procent ‘ja’ op de vraag “Denkt u dat cannabis moet worden gelegaliseerd en dat de staat verantwoordelijk moet zijn voor de verkoop ervan?”

28 procent antwoordde nee, terwijl de overige 18 procent “weet niet” invulde.

De steun voor de legalisatie van cannabis in Denemarken is terug te zien onder kiezers van vrijwel alle politieke partijen, waaronder bijvoorbeeld de sociaal-democraten, de radicale liberalen, de nieuwe burger- en liberale alliantie, de Deense democraten en de gematigden.

Alleen onder kiezers die op de Liberale Partij, de Conservatieve Volkspartij en de christen-democraten stemmen, zijn minder mensen voor de legalisatie van cannabis. Onder liberale en conservatieve kiezers is de steun namelijk respectievelijk 40 procent en 44 procent.

Denemarken werkt aan wetgeving voor cannabis legalisering met pilot

Eerder dit jaar werd een wetsvoorstel geïntroduceerd in Denemarken voor het legaliseren van cannabis tijdens een experimentele periode van vijf jaar. Wel zal er eerst een referendum vooraf komen. En is het nog maar de vraag of er een politieke meerderheid zal komen.

Medicinale cannabis is al langer beschikbaar via een pilot. Het Deense parlement maakte daarnaast vorig jaar bekend dat het de proef gaat verlengen tot 2024. De proef zou eigenlijk aflopen op 31 december 2021. Eind vorig jaar werd bekend dat voor het eerst lokaal geproduceerde medicinale cannabis in Denemarken is goedgekeurd voor de binnenlandse markt.