Cannabis legalisatie standpunten Duitse liberale coalitiepartij FDP bekend

De Duitse liberale coalitiepartij FDP heeft haar cannabisstandpunten bekendgemaakt. Jef Martens vatte het handig samen in twee tabellen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De liberale coalitiepartij FDP heeft haar cannabisstandpunten bekendgemaakt. Südwest Presse heeft de primeur door een exclusieve inkijk in het ‘position paper’ dat nog niet openbaar gemaakt is.

Update, 19 oktober 13:24: Details wetsontwerp cannabis legalisering Duitsland gelekt

Karl Lauterbach presenteert eind oktober de schets van de coalitie. Zoals de minister van Volksgezondheid beaamde zal de uitgewerkte schets voor het zomerreces 2023 ter stemming worden ingebracht in de bondsdag.

Op zich staan de partijen van de stoplichtcoalitie niet ver uit elkaar. Zoals ik het interpreteer richt de FDP zich vooralsnog voornamelijk op het vormen van de markt door het bestrijden van de illegale handel en in te zetten op preventie.

Duiding FDP uitgangspunten cannabis legalisatie

Het vormen van de markt gebeurt door kaders te scheppen die zich richten op maximale beschikbaarheid, toegankelijke prijsstelling en nog mogelijk iets van ruimte te bieden voor bijvoorbeeld reclame. Daar blijft het namelijk nog onduidelijk. De richtlijnen voor alcohol en tabak moeten aangehouden worden. Maar reclame voor tabak kent veel striktere regels dan alcohol.

De reclame zal in mijn inschatting zich voordoen als voorlichtingsmateriaal; in het kader van preventie is er veel mogelijk voor het benadrukken van onderscheidende zaken. Denk daarbij aan de THC/CBD verhouding, andere cannabinoiden en terpenenprofielen. Het zal namelijk anders een lastige zaak worden om de veelvoud van variatie in cannabis te verkopen zonder bepaalde uitleg, duiding en onderscheid.

De standpunten op een rij

Om de illegale markt te bestrijden volgen de volgende maatregelen

OnderwerpPositie
VerkoopkanalenSpecialistische winkels, apotheken en online, zodat er in het buitengebied ook voldoende dekking is
Verkooplicentie limietenGeen bovengrens, gezien licenties wedkantoren sportwedstrijden uit de hand liepen door beperkingen
Verkooplimiet30g / transactie
PrijsmechanismeConsumentenprijs moet ten hoogste niveau illegale markt (à €10/g) bereiken
ProductvariëteitenTenminste gedroogde toppen, edibles onder voorwaarden en ‘verdampen’
ThuisteeltToegestaan met 5 vrouwelijke planten als limiet (‘zoals in Luxemburg’)
Cannabis social clubsToegestaan en preferent om toezicht en kwaliteit te waarborgen t.o.v. individuele teelt

Met de bovenstaande marktmaatregelen wordt minimaal ingegrepen in de markt, er is veel ruimte om verschillende concepten te verkennen. De FDP noemt wel online verkoop als een succescriterium, aangehaald in relatie tot Canada. De drijfveer is de dekkingsgraad in een wijdgestrekt verzorgingsgebied. Duitsland kent het roergebied als dichtbevolkte zone, maar veel delen van Duitsland zijn wijdverbreid en dunner bevolkt.

Verder is nog onduidelijk wat met noemt onder de term ‘dampfen’ in het artikel van Südwest Presse. Qua straattaal is dat onder andere het roken van cannabis, maar de omschrijving lijkt eerder op een andere definitie: het mogelijk maken van e-sigaret vapes met extracten. Deze productvorm is compact, goed te doseren en rookloos. Het zou logisch zijn in het kader van preventie om een verbrandingsloos alternatief naast edibles op te nemen.

Preventiemaatregelen

OnderwerpPositie
Limiet werkzame stoffenNog niet uitgesproken over THC in een product, vertrekpunt op maximaal aantal mg THC per aankoop en producttype
ProductbeschrijvingHeldere beschrijving, percentages werkzame stoffen
VerschijningsvormEdibles mogen niet lijken op reguliere zoetwaren, snoep
VerpakkingenNiet aantrekkelijk voor kinderen, herkenbaar logo voor cannabis met waarschuwing
Reclame en marketingUitgangspositie is jeugdpreventie, daardoor wel beperkingen maar nog onbekend welke precies, mogelijk zolas alcohol en tabak.

Zo terugkijkend is er schijnbaar wat ruimte in de markt met deze liberale standpunten. Zoals te verwachten is bij de liberale inslag vooral de focus op de marktvorming.

Ik verheug me alvast op de discrepanties in de markt die mogelijk ontstaan – wanneer bijvoorbeeld in Nederland tijdens het experiment nederhasj te koop zal zijn, met daartegenover de Duitse vape pen. Wanneer extracten mogelijk zijn zou je je kunnen afvragen of de vraag naar ‘traditionele hasj’ nog lang bestaat voor de Duitse markt.

De Duitse ‘traditionele’ tabak verkoopautomaat op straat zal echter geen broertje krijgen met een cannabisvariant, is mijn vermoeden.

Foto van een sigarettenautomaat op straat
Sigarettenautomaat op straat in Darmstadt, via kawu, Public domain, via Wikimedia Commons

Lees ook Jef Martens zijn samenvatting van de presentatie van de de andere coalitiepartij SPD samen over de legalisering van cannabis.