Details wetsontwerp cannabis legalisering Duitsland gelekt

De punten tonen een voorzichtige benadering vanuit het ministerie van Volksgezondheid en overige ministeries die betrokken zijn bij het ontwerp, maar zijn nog niet definitief bericht Jef Martens.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Soms komen nieuwe resultaten sneller dan verwacht. Vanochtend vond je nog mijn artikel over de standpunten van de liberale coalitiepartij FDP (en een tijdje terug van de SPD), iets later werden bekend dat details gelekt zijn van het wetsontwerp van de cannabis legalisering in Duitsland.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Update, 26 oktober: Duitse gezondheidsminister presenteert standpunten legalisering cannabis

Enkele belangrijke piketpaaltjes zijn nu bekend over de cannabis legalisering in Duitsland. Deze primeur gaat naar Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

De punten tonen een voorzichtige benadering vanuit het ministerie van Volksgezondheid en overige ministeries die betrokken zijn bij het ontwerp.

Bij navraag door RND bij het ministerie van Volksgezondheid op deze inhoud is neutraal gereageerd: het verwijst naar de lopende ontwerpactiviteiten en de afstemmingen die nog lopen tussen ministeries voor Volksgezondheid, Justitie, Financiën, Voeding en Buitenlandse Zaken. Het vandaag gelekte ontwerp is dus nog niet definitief.

Ontwerp strikter dan partijposities

Vanuit het gelekte ontwerp is nu bekend geworden dat er gesproken wordt strengere posities dan die er nu bekend zijn vanuit de partijen SPD en FDP.

De SPD komt tegen 12:45 met een live reactie via Instagram met Carmen Wegge men Dirk Heidenblut. Carmen meldt op Instagram dat in elk geval bewezen wordt dat er keihard achter de schermen wordt gewerkt aan deze legalisering.

De nu bekende punten op een rij:

OnderwerpPositie
Aankooplimiet20g / transactie
Bezitlimiet buitenruimte20g
Minimumleeftijd aankoop18 jaar
ThuisteeltToegestaan, 2 planten maximaal
THC limiet
  • 15% op producten voor >21 jarigen
  • 10% op producten voor 18-21 jarigen
Verkooplocaties
  • Winkels met licentie
  • Apotheken
Positie cannabis rechtssysteemNiet meer als verdovingsmiddel geclassificeerd
Strafmaatregel consumptie <18jVerplichte preventie cursus, inbeslagname middelen
Afstandscriterium verkooplocatiesJa, minimum afstandscriterium voor scholen, kinder- en jeugdinstellingen.
ProductvariëteitenVerbod op producten met synthetisch geproduceerde cannabinoïden
Advertenties & marketingNee, enige uiting met aanzet tot aankoop is verboden, online of offline inclusief verkooplocaties
VerpakkingOmverpakking heeft een neutraal uiterlijk
Online verkoopIs nog in twijfel, onderkend wordt de grotere spreiding en daarmee beperking zwarte markt op lokaal niveau in het buitengebied
Belastingen heffingenStandaard BTW tarieven, uitgebreid met een cannabisheffing. De heffing is gerelateerd aan het gehalte THC
PrijsmechaniekConsumenten aanschafprijs inclusief heffing en BTW komt niet boven de ingeschatte prijs voor straathandel van €10/g
Herkomst cannabisEnkel uit Duitse kweek, vanwege beperkingen door EU en volksrecht op import

Eerste reactie vanuit cannabisindustrie.nl

Proefballonnetjes, die kennen we in Nederland natuurlijk als geen ander. Misschien is er net als bij de begrotingen die ‘traditiegetrouw’ lekken voor Prinsjesdag alvast iets bekend gemaakt. Misschien om te verzachten of met inhoudelijke argumenten nu de ‘punten op de i te zetten’.

De eerste indruk is wel heftiger beperkt dan verwacht. Anderzijds, het is de rol van de ambtenaren bij Volksgezondheid om met een ontwerp te komen dat aansluit bij het thema ‘gezondheid’. Vanuit die optiek gezien zijn de meeste punten begrijpelijk. Ook is er wat nuance nodig voor het begrijpen van de voorgestelde limieten gerelateerd aan leeftijd.

Jeugdbeschermingswetten

In Duitsland mag iemand tussen de 16 en 18 jaar (nog steeds) alcohol kopen. Dat is beperkt tot bier, wijn en mousserende wijnen. Ook zijn mengdranken waarvan bier, wijn of mousserende wijnen een bestanddeel is toegestaan. Vandaar waarschijnlijk ook de populariteit van bier met cola en andere frisdranken. Overigens, wanneer een volwassene er bij is, mag iemand vanaf 14 jaar alcohol uit de genoemde categorieën consumeren.

Voornamelijk zijn de maatregelen bedacht op fysieke eigenschappen en het gedrag van de jeugd

Belangrijk om te weten is dat niet het alcoholpercentage leidend is, maar de methode van alcoholwinning. Mixdrankjes, zoals sterke drank met een frisdrank of sap zijn ondanks een lager alcoholpercentage dan bijvoorbeeld wijn NIET toegestaan.

Waarom is dit zo? Voornamelijk zijn de maatregelen bedacht op fysieke eigenschappen en het gedrag van de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan dat een jongere nog in de groei is. Dat brengt een ander gewichtsprofiel en resultaat van de effecten van alcohol op het lichaam van de jongere met zich mee.

De ‘Jugendschutzgesetze’ beschrijven voor verschillende onderwerpen, waaronder videogames, alcohol, films en andere producten wat er kan en mag.

Nieuwe inzichten

Op basis van de gepresenteerde inhoud zijn wel enkele nieuwe inzichten aangedragen.

Met name is het weghalen van cannabis van de lijst met verdovende middelen een belangrijke bijdrage aan het voldoen aan internationale wetgeving. In EU afspraken staat namelijk dat drugs niet geproduceerd mogen worden in een lidstaat. Wanneer de Duitse regering cannabis schrapt van de lijst met verdovende middelen is daarmee waarschijnlijk voldaan aan de regel.

Ook mag er nog meer getwijfeld worden aan de waarde van het gelekte document, en wel rondom de herkomst van de te verkopen cannabis. In eerdere gesprekken en publicaties werd duidelijk dat via import de mogelijke piekvraag in het begin kan worden afgevangen. Wanneer import niet mogelijk is zal er juist na januari 2024 (beoogde startdatum verkoop in gelicenseerde winkels)  nog helemaal geen verkoop mogelijk zijn. Dat is flink tegen het zere been van de wetgevers, aangezien dan een enorm lange overgangsperiode vanaf de zomer 2023 te verwachten valt. Gloriedagen voor de illegale straathandel.

Reactie SPD: niets definitief van gelekte inhoud

Dirk Heidenblut en Carmen Wegge reageren snel op Instagram Live in een kwartier op de ontstane commotie.

Tekst gaat verder onder de video.

Het gelekte document zou ‘bij een bankje gevonden zijn in het park’, volgens Dirk Heidenblut.

Vlak na de opening van de sessie wordt direct ingegaan op THC grenswaarden: het publiek ervaart ze als extreem problematisch en komen niet overeen met verwachtingen. Volgens de standpunten van de SPD ook geen onderwerp op dit lage niveau van de genoemde 15% en 10%.

Over het algemeen kun je er van uitgaan dat de wet simpel zou moeten zijn, daarmee ook niet zoveel uitzonderingen zoals nu geschetst in het lek.

er moet eerst nog over worden gestemd en anders moet het nog een keer terug naar de tekentafel

De FDP en de Groenen zijn ook nog niet ‘klaar’ voor de punten zoals ze zijn gebracht in het lek, werd genoemd door Carmen Wegge. Het parlament beslist, dus ook als dit gelekte document als schets staat, er moet eerst nog over worden gestemd en anders moet het nog een keer terug naar de tekentafel.

In de coalitie zal er onderscheid kunnen zijn qua wensen en invulling, zoals bijvoorbeeld de grenswaarden. Die zijn er mogelijk wel vanuit partijen, maar anders dan nu is bekendgemaakt en zal duidelijk zijn bij de officiële bekendmaking.

Over de thuisteelt ligt ook de mening van de coalitiepartijen dichter bij elkaar; naar verwachting tussen 3-5 planten in plaats van de genoemde 2.

Cannabis Social Clubs (CSC) vereisen nog andere afspraken mogelijkerwijs. Denk daarbij aan ‘valt een plant die in een CSC staat onder thuisteeltregels of niet? En ‘Hoe controleer je dat?’

Al met al is de mening van de SPD niet veranderd sinds de Instagram presentatie sessie.
Men vind het erg pijnlijk hoe dit gelopen is, maar nog niets is definitief. Dirk was gechoqueerd, de betrokken vertegenwoordigers wisten van niks maar werden van allerlei zijden bestookt met vragen deze ochtend.

Dirk en Carmen benadrukten: “We zullen de statements wanneer er wél wat gedeeld kan worden zo spoedig mogelijk bekendmaken”. Dit lek is ongelukkig gevallen, maar benadrukt nog maar eens dat er hard gewerkt wordt. “Das offizielle Eckpunkte paper wird es pünktlich geben.” Nogmaals is bevestigd dat het tijdspad gevolgd wordt en dat er voor de zomer 2023 een resultaat ter afstemming in de bondsdag te verwachten is.

Update 14:45 Reactie FDP, nieuwe inzichten toegevoegd

Update 20/10/22 09:00 Reactie Grünen, toevoeging jongeren alcohol <16 DE

Ook FDP en Grünen reageren ontzet

De portefeuillehouder drugs, Kristine Lütke van de FDP reageert ontzet op de gelekte documenten. Ze benadrukt nogmaals dat een THC grenswaarden restrictie en scheiding van een markt voor jongeren tot en met 21 jaar juist geen goede zet is in het bestrijden van de illegale markt, zie onderstaand bericht op Twitter.

Kirsten Kappert-Gonter, zij heeft dezelfde portefeuille voor de Bündnis ’90/Grünen en liet ook snel al via Twitter weten dat de gelekte informatie te restrictief is. Ook zij hamert op de noodzaak dat de legale markt interessanter moet zijn dan de zwarte markt. Ten laatste brengt zij nog naar voren in een embedded tweet van een eerder moment dat ook met alleen lokale kweek van cannabis de vraag (initieel) niet gedekt kan worden.

Verslaggever Tilo Jung van Jung & Naiv stelt regelmatig goede vragen aan politici en woordvoerders. Hier bevraagt hij afgevaardigde Grüneberg van het ministerie van Volksgezondheid naar de positie n.a.v. de gelekte stukken. Hij vraagt o.a. naar de positie hoe een legaal (gelegaliseerd) product een bovengrens kan kennen voor bezit. De dame bevestigt dat er geen overeenstemming is over een position paper. Verder weigert ze categorisch informatie te delen, dat levert nog een pijnlijke stilte op in de zoektocht naar woorden.

Voorlopige conclusie

We begrijpen dat het onderwerp een hot-topic is, internationaal. Bij Tagesschau op de website was het artikel gauw van de voorpagina verdwenen, maar stond de gehele avond nog in de top 3 best gelezen artikelen. Dat vertelt me 2 dingen: de redactie is niet blij met de kwaliteit van de bron. En ook dat  “Otto Normalverbraucher” (de gemiddelde Duitser) er flink mee bezig is.

De timing van dit alles lijkt me buiten de coalitie te liggen – de afgelopen tijd is er voldoende nieuws geweest dat er voortgang is. Ook ligt de verwachte opleverdatum met eind oktober voor het finale document met gezamenlijke standpunten al dichtbij.

Het lijkt misschien een proefballon, maar ook daarvoor is het gek dat er zo’n matige variant is opgesteld. Matig in de vorm dat er intrinsiek conflicterende standpunten zijn gebezigd (thuisteelt opbrengst oogst versus , limieten op bezit; verkoop starten met een tekort op de markt). Het voordeel is wel directe internationale expositie met commentaren van specialisten wereldwijd.

Misschien is dat ook de geleerde les: er is voldoende gefundeerde aandacht op verschillende hete hangijzers gekomen. Verbeten tegenstanders zullen moeten erkennen dat strenge regelgeving leuk klinkt maar ook de doelen niet bereikt die nodig zijn. Ook zal het een doorn in het oog zijn van de oppositie dat de coalitie eensgezind is in het merendeel van de standpunten. Deze lekkage heeft dan ook zeer zeker verbindend gewerkt.

Dit artikel zal verder niet meer bijgewerkt worden.