Duitse patiëntenadviesbureau uit kritiek op voorgestelde cannabiswet

Het onlangs gepresenteerde ontwerp benadeelt patiënten volgens het adviesbureau aanzienlijk.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Het Cannamedical-patiëntenadviesbureau heeft kritiek geuit in een persbericht op het ontwerp van de cannabiswet (CanG) van de Duitse federale regering. Het adviesbureau werd in 2022 opgericht om de behoeften en wensen van cannabispatiënten beter te begrijpen, hun gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren en de succeskans van de therapie te ondersteunen. Het orgaan bestaat uit 15 personen met verschillende aandoeningen die allemaal met medicinale cannabis worden behandeld.

Patiënten niet gelijkstellen aan recreatieve cannabis consumenten

Het onlangs gepresenteerde ontwerp, dat is goedgekeurd door het kabinet, van de wet op het gecontroleerde gebruik van cannabis en de wijziging van andere voorschriften (Cannabiswet – CanG) benadeelt patiënten volgens het adviesbureau aanzienlijk.

Daarom eist het Cannamedical-patiëntenadviesbureau:

  • Patiënten beschermen en niet slechter behandelen: Cannabispatiënten mogen niet met recreatieve gebruikers worden gelijkgesteld. Chronisch zieke mensen hebben recht op lichamelijke onschendbaarheid en zijn een bijzonder kwetsbare bevolkingsgroep. Daarom heeft de samenleving de plicht om hen te steunen. De belangen van patiënten moeten uitsluitend binnen de wet op cannabis als medicijn worden behandeld, niet in de discussie over de legalisatie van cannabis als genotmiddel. In het CanG worden patiënten gelijkgesteld aan recreatieve gebruikers.

  • Medicijngebruik mogelijk maken: Cannabispatiënten gebruiken medicinale cannabis als geneesmiddel dat ze dringend nodig hebben voor de symptomatische behandeling van aandoeningen. Een mogelijk verbod dat het gebruik van dit geneesmiddel lokaal beperkt, zoals de instelling van zogenaamde “beschermingszones”, bestaat voor geen enkel ander geneesmiddel of verdovend middel en is ideologisch bepaald. Geen enkele diabeticus wordt verboden om een ​​levensreddende insuline-injectie toe te dienen in de buurt van een school.

Stigmatisering van cannabisgebruik tegengaan

Bijzonder kritisch is de kwestie dat cannabis in individuele gevallen ook als noodmedicijn kan worden gebruikt, met name bij de behandeling van aanvalachtige symptomen. Een verbod op consumptie in bepaalde openbare ruimtes kan dus ernstige negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van patiënten. Een dergelijke regeling mag daarom niet worden uitgevoerd.

  • Stigmatisering tegengaan: Een verbod op het gebruik van medicinale cannabis in bepaalde zones heeft als doel kinderen en jongeren te beschermen. Dit is een doel dat in principe onvoorwaardelijk ondersteund moet worden. In de huidige versie van het CanG bestaat echter het risico dat ouders hun medicijnen niet meer legaal kunnen gebruiken. De regels wekken de indruk dat kinderen van cannabispatiënten voor hun ouders moeten worden beschermd. Het gaat echter om medische noodzaak, niet om recreatief gebruik. Repressie tegen cannabispatiënten en hun families moet dringend worden vermeden. Cannabispatiënten zijn verantwoordelijke burgers die soms pas door hun medicijnen weer aan het maatschappelijk leven en de arbeidsmarkt kunnen deelnemen, belastingen betalen en niemand schade toebrengen.

Cannamedical Pharma GmbH steunt de eisen van de leden van het patiëntenadviesbureau en zet zich actief in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van alle mensen die cannabis als medicijn nodig hebben.

Eerder deze week publiceerden we ook al de alternatieve cannabiswet van de Duitse Vereniging van Cannabis Social Clubs.