Biden haalt als eerste Amerikaanse president ooit cannabis aan tijdens State of the Union

Ook plaatste Biden een Tweet waarin hij schreef: "Niemand zou moeten worden opgesloten alleen maar voor het gebruik of bezit van marihuana."

0

Je had wellicht meegekregen dat Joe Biden vorige week zijn State of the Union had: er was immers aandacht voor bij verschillende Nederlandse TV programma’s. Maar wat daarin niet werd verteld is het detail dat de State of the Union ook een historische was, want het was de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president het over cannabis had tijdens de State of the Union, een jaarlijkse boodschap van de president in het Huis van Afgevaardigden aan het begin van het jaar.

Biden is de eerste Amerikaanse president die het over cannabis had tijdens de State of the Union

In zijn vierde State of the Union op afgelopen 7 maart zij Biden namelijk het volgende:

Keep building trust, as I’ve been doing by taking executive action on police reform, and calling for it to be the law of the land. Directing my cabinet to review the federal classification of marijuana and expunging thousands of convictions for the mere possession, because no one should be jailed for simply using or have it on their record.

Vrij vertaald in het Nederlands:

Blijf vertrouwen opbouwen, zoals ik heb gedaan door uitvoerende maatregelen te nemen op het gebied van politiehervorming en erop aandringen dat het de wet van het land wordt. Ik heb mijn kabinet opgedragen om de federale classificatie van cannabis te herzien en duizenden veroordelingen voor louter bezit te schrappen, omdat niemand gevangen zou moeten worden gezet voor het eenvoudigweg gebruiken ervan of het op hun strafblad hebben staan.

Zie hieronder de video waarin Biden het uitspreekt (vanaf 1.31.40):

De dag erna plaatse Biden op Twitter overigens de volgende, simpele boodschap:

Vrij vertaald: “Niemand zou moeten worden opgesloten alleen maar voor het gebruik of bezit van marihuana.”

En de onderstaande Tweet:

Proces van gratie en herindeling cannabis nog steeds gaande

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde eind 2022 aan dat hij gratie zal verlenen aan gevangenen in federale gevangenissen voor het bezit van cannabis, gouverneurs van de verschillende staten opriep om hetzelfde te doen én hij kondigde de start van een onderzoek aan naar de herindeling van cannabis.

Eind 2023 President vaardigde Biden een richtlijn uit die de groep mensen die veroordelingen hebben voor cannabisbezit en in aanmerking komen voor federale gratie verleningen, uitbreidt.

Over de herindeling: het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid beveelde vorig jaar augustus de herindeling van cannabis naar Schedule III aan in een brief aan de DEA. Maar het laatste nieuws is dat DEA functionarisen tegenstribbelen.