Zuid-Afrika dicht bij cannabis regulering: alleen handtekening president nog

De verwachting is dat president Cyril Ramaphosa de wetgeving vóór de nieuwe verkiezingen van 27 mei zal ondertekenen.

0
Zuid Afrika Cannabis Social Clubs
- Advertentie -

De Zuid-Afrikanen zijn één handtekening verwijderd van de invoering van wetgeving die cannabis in het land zou reguleren. De verwachting is dat president Cyril Ramaphosa de wetgeving vóór de nieuwe verkiezingen van 27 mei zal ondertekenen.

Update, 4 juni 2024: President Zuid-Afrika ondertekent cannabisregulering voor persoonlijke doeleinden

Cannabis bijna gereguleerd in Zuid-Afrika: alleen een handtekening nog van de president

Cannabis werd namelijk zes jaar geleden gedecriminaliseerd na de ‘Trial of the Plant‘, maar er waren geen regels opgesteld voor de hoeveelheden planten die je mag hebben of hoeveel cannabis je mag bezitten bijvoorbeeld. Daar gaat deze wetgeving verandering in brengen.

Die werd eerder vorig jaar november goedgekeurd door het Nationale Assemblee (vergelijkbaar met de Tweede Kamer hier) en afgelopen 27 februari keurde de Nationale Raad van Provincies de Cannabis for Private Purpose Bill (de Wet op Cannabis voor Privédoeleinden, klik hier voor PDF) goed, met daarin bepalingen voor het legaal gebruik, teelt en het vervoer van cannabis.

Het wetsvoorstel beoogt enkele onzekerheden aan te pakken door duidelijkere definities te geven voor termen, cannabis als een overtreding volgens de Drugs Act te verwijderen, en de gevolgen voor overtredingen zoals handel in cannabis, het verstrekken van cannabis aan een kind en het in bezit hebben van buitensporige hoeveelheden cannabis zonder de juiste vergunning vast te stellen.

De hoeveelheid cannabis die als in strijd met bepaalde regels zal worden beschouwd, zal worden vastgesteld in verdere regelgeving.

Deze limieten zullen niet van toepassing zijn op een entiteit die een licentie of vergunning heeft verkregen zoals bepaald in andere wetgeving.

Hoeveel wiet zal je mogen kweken en hebben in Zuid Afrika?

De wetgeving (PDF) bevat specifieke bepalingen over hoeveelheden cannabisplanten en cannabis die een volwassene mag hebben of kweken voor persoonlijk gebruik. Hier zijn enkele belangrijke punten uit de wetgeving:

  • Een volwassene mag in een privéruimte maximaal vier bloeiende cannabisplanten per volwassene of acht bloeiende cannabisplanten per woning die wordt bewoond door twee of meer volwassenen.
  • Voor persoonlijk gebruik mag een volwassene in een privéruimte 100 gram gedroogde cannabis in bezit hebben.
  • Daarnaast mag een volwassene in een privéruimte 600 gram gedroogde cannabis per volwassene of 1200 gram gedroogde cannabis per woning die wordt bewoond door twee of meer volwassenen in bezit hebben.

Voor meer informatie zie ook onderstaande video door Myrtle Clarke, de ex-vrouw van Julian Stobbs en de helft van The Dagga Couple, en haar organisatie Fields of Green For All. Daarin legt ze onder andere ook uit dat de strijd voor de regulering van cannabis clubs nog steeds doorgaat.