President Zuid-Afrika ondertekent cannabisregulering voor persoonlijke doeleinden

Nieuwe regulering maakt de persoonlijke teelt, bezit en gebruik van cannabis legaal in Zuid-Afrika.

0
Zuid Afrika Cannabis Social Clubs
- Advertentie -

Volwassenen in Zuid-Afrika, volgens de grondwet iedere persoon van 18 jaar of ouder, mogen nu zonder angst voor arrestatie cannabis kweken, bezitten en roken in hun eigen huis. Dit volgt op de ondertekening van de Wet op Cannabis voor Persoonlijk Gebruik (Cannabis for Private Purposes Act, CfPPA) door president Cyril Ramaphosa op dinsdag 28 mei, slechts enkele uren voor de nationale en provinciale verkiezingen op woensdag 29 mei.

“De CfPPA reguleert de teelt, het bezit en het gebruik van cannabis door volwassenen in een privéomgeving. De daarmee samenhangende regelgeving zal onder andere cannabis volledig verwijderen uit de Wet op Drugs en Drugshandel,” aldus het Presidentieel Paleis in een verklaring op woensdag.

Regelgeving met brede implicaties

De nieuwe wetgeving zal ook leiden tot aanpassingen van andere wetten die industriële telers en boeren van cannabis reguleren. Dit opent de weg voor aanzienlijke wijzigingen in de Schedules to the Medicines and Related Substances Act, evenals gerichte hervormingen van de Plant Breeders Rights Act en de Plant Improvement Act. Deze veranderingen zijn noodzakelijk om de industrialisatie van de cannabissector mogelijk te maken.

Daarnaast biedt de cannabiswet richtlijnen voor het veilige medische voorschrijven van cannabisproducten aan kinderen. “Het biedt een alternatieve manier om het probleem van verboden gebruik, bezit van, of handel in, cannabis door kinderen aan te pakken, met inachtneming van het belang van het kind,” aldus de verklaring. Bovendien blijft het handelen in cannabis verboden.

Hoeveel wiet mag je kweken en hebben in Zuid Afrika?

Cannabis werd namelijk zes jaar geleden gedecriminaliseerd na de ‘Trial of the Plant‘, maar er waren geen regels opgesteld voor de hoeveelheden planten die je mag hebben of hoeveel cannabis je mag bezitten bijvoorbeeld. Daar brengt deze wetgeving verandering in.

De definitieve wetgeving (PDF) bevat geen specifieke bepalingen over hoeveelheden cannabisplanten en cannabis die een volwassene mag hebben of kweken voor persoonlijk gebruik.

Voor meer informatie zie ook onderstaande video door Myrtle Clarke, de ex-vrouw van Julian Stobbs en de helft van The Dagga Couple, en haar organisatie Fields of Green For All.