Braziliaanse rechtszaak kan weg openen voor medicinale en industriële teelt

Een Braziliaans beroepshof heeft ingestemd om te oordelen of bedrijven en boeren medicinale cannabis en hennep mogen telen in het land.

0
Brazilië industriële hennep medicinale cannabis wet
- Advertentie -

Een Braziliaans beroepshof heeft ingestemd om te oordelen of bedrijven en boeren cannabis mogen telen in het land. Dit kan de weg openen naar de legale teelt voor medicinale en industriële doeleinden na vastgelopen wetgevende inspanningen in de afgelopen jaren.

Alle lopende zaken bevroren tot definitieve en bindende beslissing is genomen

De beslissing van het Superior Court of Justice (STJ), het hoogste beroepshof van Brazilië voor niet-grondwettelijke zaken, werd op 14 maart bekendgemaakt. Het hof heeft daarmee de rechtsmacht vastgesteld voor een nationaal precedent met betrekking tot de import van zaden en de teelt van cannabis.

Nu zullen alle lopende zaken betreffende toestemming om cannabis in het land te planten worden bevroren totdat het STJ een definitieve en bindende beslissing heeft genomen, aldus twee advocaten die de zaak volgen.

Brazilië staat de verkoop en productie van cannabisproducten toe, maar bedrijven moeten de belangrijkste ingrediënten importeren.

De definitieve uitspraak van de rechtbank over cannabis, die naar verwachting binnen het komende jaar zal plaatsvinden, kan het land voorloper maken op een onderwerp dat door velen in het conservatieve Congres van Brazilië wordt vermeden, net zoals het hooggerechtshof dat deed in 2011 met de uitspraak die de weg vrijmaakte voor het homohuwelijk.

Brazilië heeft het verbouwen van Cannabis sativa L verboden. Onderzoekers en cannabisbedrijven hebben betoogd dat het tropische klimaat van Brazilië ideaal is om het een belangrijke wereldwijde leverancier te maken.

Voorstanders beweren dat het verbod op binnenlandse teelt de uiteindelijke kosten van geneesmiddelen verhoogt voor consumenten die afhankelijk zijn van import.

Wel heeft het hooggerechtshof van Brazilië in juni vorig jaar de medicinale thuisteelt toegestaan voor 3 patiënten.

Mogelijk risico’s aan een STJ-uitspraak

“Het Congres is een beetje bang om over het cannabisprobleem te beslissen, omdat het een controversieel onderwerp is”, zei Arthur Arsuffi tegen Reuters, een advocaat die biotech-start-up DNA Solucoes em Biotecnologia vertegenwoordigt in de zaak voor de STJ. “Dus dat stelt een beslissing uit en, gezien het aantal rechtszaken, moet de rechterlijke macht uiteindelijk de kwestie oplossen.”

“Het Congres is een beetje bang om over het cannabisprobleem te beslissen, omdat het een controversieel onderwerp is”

DNA heeft een civiele rechtszaak aangespannen waarin wordt betoogd voor het recht om zaden te importeren en cannabis te planten met hogere niveaus van cannabinoïden zoals cannabidiol (CBD) en minder tetrahydrocannabinol (THC), een psychoactieve component in de plant. Hennep, dat minder dan 0,3% THC en veel meer CBD bevat, wordt door sommige voorstanders geprezen als nuttig bij de behandeling van gezondheidsproblemen zoals kinderepilepsie.

Jose Bacellar, CEO van farmaceutisch bedrijf VerdeMed, zei dat rechtbanken nu de weg kunnen leiden op het gebied van cannabisbeleid, zoals ze dat deden in Canada.

Bacellar zei echter dat er risico’s verbonden waren aan de STJ-uitspraak over zo’n complexe kwestie, die volgens hem het beste zou kunnen worden geregeld door een wetsvoorstel in het Congres om hennepplantages te legaliseren.

Victor Miranda, een advocaat, zei dat de beslissing van de STJ om een precedent te scheppen in de zaak in overeenstemming was met de Braziliaanse jurisprudentie en geen duidelijk teken gaf van hoe het uiteindelijk zou beslissen over de grond van de zaak.

“Het is moeilijk om over het resultaat te speculeren”, zei Miranda tegen Reuters. “Maar een STJ-uitspraak is een teken dat de rechtbank zich zorgen maakt over deze zaak.”