Hooggerechtshof Brazilië staat medicinale thuisteelt toe voor 3 patiënten

De zaak zou als precedent moeten dienen voor lagere rechtbanken.

0
Brazilië industriële hennep medicinale cannabis wet
- Advertentie -

Vorige week heeft het zesde panel van het Hooggerechtshof van Brazilië drie mensen toestemming gegeven om thuis cannabis te kweken voor medicinale doeleinden. De zaak zou als precedent moeten dienen voor lagere rechtbanken en de opmars van de legalisering van cannabis in de potentieel enorme markt van 200 miljoen mensen.

Zaak van de drie patiënten in Brazilië moet als precedent dienen voor lagere rechtbanken

Een panel van vijf rechters van het Hooggerechtshof was het er unaniem over eens dat de drie patiënten cannabis kunnen kweken en de olie ervan kunnen extraheren voor gebruik bij pijnverlichting. De Braziliaanse wet beperkt momenteel het medische gebruik van van cannabis afgeleide producten tot geïmporteerde producten.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid moet de thuiskweek van cannabis voor medisch gebruik nog reguleren, waardoor iedereen die het momenteel doet het risico loopt gearresteerd te worden. Vorig jaar werd er een wetsvoorstel gepresenteerd om industriële hennep en medicinale cannabis te reguleren, maar daar zat de thuisteelt niet bij inbegrepen. Verder was het überhaupt een zeer beperkt voorstel.

Rechter Rogerio Schietti zei dat het panel van de hoogste rechtbank handelde omdat de regering er niet in was geslaagd een wetenschappelijk standpunt over de kwestie in te nemen.

“Het discours tegen deze mogelijkheid is moralistisch(…)”

“Het discours tegen deze mogelijkheid is moralistisch. Het heeft vaak een religieus karakter, gebaseerd op dogma’s, op valse waarheden, stigma’s”, zei Schietti. “Laten we een einde maken aan dit vooroordeel, dit moralisme dat de ontwikkeling van deze kwestie bij de wetgevende macht vertraagt ​​en de hoofden van Braziliaanse rechters vaak vertroebelt.”

In Nederland is juist in Tilburg, de enige plek waar medicinale thuisteelt was toegestaan, recentelijk het medicinale cannabis thuisteelt convenant opgeschort, waardoor het nergens meer is toegestaan om thuis te telen voor medicinale doeleinden. Tenzij de rechter dat heeft bepaald, zoals in de zaak van Rudolf Hillebrand.