Burgemeester Brussel: ‘Haal cannabis uit strafrecht, focus op harddrugs’

Met de decriminalisering, en latere legalisering, kan de focus van de politie in plaats daarvan gaan naar de harddrugs beargumenteerd de burgemeester.

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie -

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS, socialistische partij) herhaalde gisteren zijn pleidooi om cannabis uit het strafrecht te halen zodat de focus kan gelegd worden op de harddrugs bericht HLN.be.

Burgemeester van Brussel wil eerst beginnen met cannabis te decriminaliseren en later legaliseren onder voorwaarden

“Ik roep op tot een nationaal drugplan, dat alle domeinen overkoepelt”, zei Close. “Steden en gemeenten, omdat zij de eerstelijnsactoren zijn, de gemeenschappen en gewesten, die bevoegd zijn voor preventieve gezondheidszorg en veiligheid, en het federale niveau, met de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. We moeten ermee ophouden de middelen te veel te spreiden.”

“Laten we een sereen debat houden. Het gaat er niet om een product te promoten, maar te beheren.”

Close zou graag zien dat België het voorbeeld volgt van Duitsland, Luxemburg, Portugal, Spanje en Nederland: “Laten we een sereen debat houden. Het gaat er niet om een product te promoten, maar te beheren.”

Persoonlijk is de burgemeester voor de legalisering van cannabis, weliswaar onder voorwaarden. Nu zijn de meeste Franstalige politieke partijen ook daar wel voor, maar juist de Vlaamse partijen zijn tegen. Graag zou hij daarom in etappes werken, om te beginnen decriminalisering.

Met de decriminalisering, en latere legalisering, kan de focus van de politie gaan naar de harddrugs: “Ik wil dat dit op de agenda komt zodat mijn politieagenten meer tijd krijgen om te werken op de handel in harddrugs. Weet u hoeveel personen veroordeeld worden voor het simpele  bezit van cannabis? Nul! Je moet al over een zekere voorraad beschikken om vervolgd te worden”, aldus Close.

Eind vorige week kwamen vertegenwoordigers van Nederland, Luxemburg, Duitsland en Malta nog bij elkaar om uiteindelijk met een gezamenlijke verklaring te komen over de regulering van cannabis. Die werd overigens uiteindelijk niet ondertekend door de Nederlandse delegatie. België was niet aanwezig bij het overleg.